В диво състояние дрянът се среща из цялата страна до 1500 м. надморска височина. Плодовете му узряват през август-октомври. Захарите в тях достигат 10 на сто, като преобладаващи са фруктозата и захарозата, които лесно се усвояват от организма. Съдържа витамин С, който при кулинарна преработка остава непроменен и се запазва дълго време след това.

Плодовете лесно се съхраняват 5-10 дни след брането. Използват се за приготвяне на чудесни сладки, компоти, желета и др.

В народната медицина се използват при треска, простудни заболявания и стомашно-чревни разстройства. Имат силно противовъзпалително, запичащо и кръвоспиращо действие. Сокът от дренки повишава апетита, полезен е при изтощение след прекарано тежко заболяване, при лечение на туберкулоза. Често се прилага при възпаления, за сваляне на високатемпература и при треска.

ВИНО ОТ ДРЕНКИ

За една доза са необходими 1 кг. дренки, 1 кг, захар, 3 л. вода. Залейте плодовете с вода. Наръсете със захарта и ги оставете 15-20 дни в отворен буркан. От време на време ги разбърквайте, за да се разтвори захарта. След това ги прецедете през гъста цедка.

Течността налейте в дамаджана, като оставите малко празно място до отвора. Затворете с тапа, през която минава маркуч, допрян до течността. Другият му край сложете в съд с вода. Когато започнат да излизат мехурчета във водата, е започнала ферментацията. В хладно помещение тя ще трае повече от 20 дни, а при стайна температура 3-4 дни по-малко. Прецедете виното, налейте в бутилки и запечатайте. Дръжте ги в легнало положение.