"Какви билки мога да си събера през май и за какво се използват те?"

Весела Стоянова, Кърджали

Отговаря д-р Иван Витков

Не случайно наричаме май "Месец на цветята". През този красив месец, на границата между пролетта и лятото, се берат листата на маточината, на градинския чай, на горската ягода, на момината сълза, цветът на божура, на бъза, на бялата акация, розовият цвят, стръковете на метличината, на великденчето и на змийското мляко, на поветицата.

След бране билките се сушат на сянка или в сушилня до 40 градуса. Съхраняват се в чували или сандъци на проветливо, сенчесто и сухо място.

За лечение на кои болести може да се прилага събраната дрога?

Бъзовият цвят действа потогонно, пикочогонно и по този начин може да подпомогне понижаването на кръвното налягане при хипертонична болест. Цветът на божура засилва тонуса на гладката мускулатура, ускорява съсирването на кръвта. Цветовете на бялата акация притежават кръвоспиращо свойство и намаляват киселинността на стомашния сок.

Листата на черницата, както и известно, са старо народно средство, което подпомага лечението при леки форми на захарена диабет; те действат също така слабително и пикочогонно. Листата на маточината, които трябва да се берат преди цъфтежа на растението, са също старо народно лекарство за понижаване на кръвното налягане, като освен това действат болко- и нервноуспокоително.