При грипна инфекция вирусите, които се предават по въздушно-капков път (кихане, кашляне, разговор) засягат горните дихателни пътища, което води до болки в гърлото, хрема, кашлица, главоболие, втрисане, болки в крайниците, температура, загуба на апетит. В тези случаи добре е да направим топли бани на краката и да пием повече липов чай. Чрез поемане на повече течности, тялото се изпотява и се унищожават причинителите на инфекцията. Важно е да спим повече, за да отпочива тялото. Ако температурата се повиши много, над 38 градуса, незабавно трябва да потърсим лекар.

Когато сме настинали, се събира секрет в дихателните пътища, което води до кашлица. Тялото се мъчи да изхвърли слузта, но ние трябва да му помогнем. Има различни простички начини да пресечем още в началото кашлицата. Например затоплено мляко (но не варено) се разтварят една-две чаени лъжички мед и се изпива. Много полезен е сокът от кромид лук. Нарязва се на ситно кромидът, поръсва се обилно със захар и се оставя така за 2 часа. Сиропът, който се получава се приема с лъжичка, разбива слузта в дихателните пътища.

Усетите ли болки в гърлото, веднага вземете мерки. Първото нещо, което можете да направите, е поставянето на компреси с топла вода: Потапяте кърпи в топла вода и ги увивате около врата за 10 минути, а отгоре връзвате вълнен шал - това помага за по-добро кръвоснабдяване. Прави се 3 до 5 пъти дневно. При хрема вирусите попадат в носа и се възпалява лигавицата. Образува се секрет, в следствие на което носът ни започва да тече и трудно се диша. Можем много лесно да си направим промивки на носа. В преварена топла вода се разтваря една чаена лъжичка сол, течността се слага в празно спрей шише и многократно през деня се впръсква в носа.

В сезона на настинките домашно приготвен зеленчуков бульон и пилешка супа с много зеленчуци се борят успешно с вирусите и бактериите при заболяване на дихателните пътища. Те помагат при хрема, кашлица, драскане в гърлото.

При настинка с температура, болки в мускулите и зачервено гърло потопете краката в топла вода с морска сол. Като поизстине водата, краката се избърсват и трябва да се завием добре, за да се изпотим. При по-висока температура се прави следното: В половин литър вода се слага 100-200 мл. оцет. Китките на ръцете се увиват с натопени в разтвора кърпи, а на краката се обуват чорапи, също натопени в този разтвор. Трябва да знаете, че никога не трябва да поставяте на челото мокра студена кърпа, защото настинката може да премине в менингит или синузит.