Как да си изпием лекарствата? На този въпрос може да отговори всяко дете - с много течности. Въпросът е обаче какви? Най-често не обръщаме особено внимание на тази малка подробност и пием лекарствата с каквото ни попадне - вода, сок, газирани напитки, даже мляко. Не бъркаме ли?

За това, че лекарствата не трябва да се пият със сок учените отдавна са го доказали. Новите изследвания посочват кои точно сокове не бива да пием когато вземаме лекарства.

Специалисти от Япония са провели редица тестове и узучили влиянието на соковете върху усвояването на лекарствата в стомашно-чревния тракт. Оказва се, че активните съставки на грейпфруктовия, ябълковия и портокаловия сок подтискат усвояването на лекарствата. Това се дължи на флаваноидите, които се съдържат в соковете, обясняват учените. Или с други думи казано соковете от портокал, ябълка или грейпфрут намаляват концентрацията на препаратите в кръвта, което може да доведе до усложнения.

Таблетки не трябва да се пият и с газирани и минерални води или сладки напитки.

В най-добрият случай те няма да позволят преминаването на препаратите в кръвта и съответния лечебен ефект. Подобна комбинация може да доведе и до гастрит.

При лечение на желязодефицитна анемия в никакъв случай не трябва да се пият лекарствата с мляко. Именно млякото не позволява усвояването на желязото, което означава че неутрализира действието на лекарството. С мляко не трябва да се пият и лекарства, съдържащи кофеин - например кафетин и др. Когато пиете антибиотик също трябва временно да забравите за млякото.

Не е добър вариант да пиете таблетки и с чай, тъй като той съдържа тимин, който пречи на усвояването и ефективността на таблетките и капсулите. По същата причина не са подходящ вариант и кафето и какаото.

Все пак с какво да си пием лекарствата? За да не ви се налага да гадаете, всички лекарства пийте с прясна или преварена вода. Като количеството не трябва да е по-малко от половин чаена чаша.

Когато трябва да пиете няколко лекарства, то времето между отделните приеми трябва да е най-малко 15 минути.