ЛЕНЕНО СЕМЕ. Световната му слава се дължи най-вече на съдържанието на есенциални мастни киселини (ценни за сърдечносъдовата система, червата, кожата и целия организъм), но цялото семе съдържа и ценни аминокиселини, витамини, соли, фибри, антиоксиданти, включително алфа-липоева киселина и др.

ТИКВЕНО СЕМЕ. Може да се приема в подобни дози; аминокиселинният му профил никак не е за подценяване, но малцина знаят и за рекордното му съдържание на калий, калций и магнезий.

СУСАМ. Ползва се като лененото семе или като натурален (непрепечен) сусамов тахан. Под тези форми е истински еликсир за кости, стави и натъртени повърхности (ограничава кървенето), храносмилателни проблеми с повишена киселинност и запек.

БАДЕМИ. Освен мастното и белтъчното съдържание, суровите ядки са много богати на витамини от В група, на магнезий и други соли и на противотуморния агент амигдалин. Не превишавайте обаче 1 пълна супена лъжица стрити ядки за едно ядене и избягвайте горчивите екземпляри.

КАФЯВ ОРИЗ. Основен източник едновременно на белтъци, въглехидрати и фибри; за разлика от другите житни култури, много по-рядко се наблюдава алергична непоносимост към него.

ОВЕСЕНИ ЯДКИ. Петър Димков ги е препоръчвал за засилване на мускулите. Съвременни проучвания потвъждават не само това, но и детоксиниращото им въздействие, при това постигано без дразнене на храносмилателните органи (поради съдържанието на разтворими фибри), както и антидепресивното им влияние.

КЪЛНОВЕ. Макар че суровоядците ги признават само в сурово състояние- и те наистина само в това състояние съхраняват своите ензими и вит. С, много други витамини и други тонизиращи съставки се съхраняват и след топлинна обработка. На Изток предимно бобовите кълнове (леща, грах, соя) се варят и задушават, като научната връзка може да се търси в хемаглутинините, които присъстват само в суровите бобови растения и у чувствителни индивиди причиняват проблеми с кръвотворната система и щитовидната жлеза.

ЗЕЛЕН ФАСУЛ. Съчетава умерено белтъчно съдържание с всички предимства на зелените зеленчуци. Когато спортистът страда от проблеми с концентрираните белтъчни продукти, този неподозиран резерв от лесно смилаема суровина може да се притече на помощ; може да се консумира в доста големи количества- примерно половин килограм, евентуално в съчетание със зърнени храни.

ЧЕРВЕНИ ПИПЕРКИ. Водещи снабдители с витамините А и С, тези наши домашни атрибути са богати и на микроелементи; между тях хромът е от особено значение за въглехидратната обмяна и повишава издръжливостта при натоварване.

МОРКОВИ. Съчетават лесно усвоими захари с пектин и други пречистващи фибри и, разбира се, много каротин. Препоръчва се комплексна употреба в сурово състояние или като пресен сок плюс известно количество във варено или задушено състояние.

БРОКОЛИ. Това е рекордьора сред антиоксидантите. Предпазва всички важни органи и системи от действието на свободните радикали; съдържа и редица важни микроелементи.

ЧЕРВЕНО ЦВЕКЛО. Да се предпочита употреба на 50-100 г в сурово състояние и повече - варено или печено. Пречиства черния дроб, подобрява мастната обмяна, съдържа редки минерали като йод, селен, литий, рубидий и др.

КОПРИВА. Следва да се яде направо като храна - по 2-3 супени лъжици суха или тройно количество прясна, към супи или каши. Съдържа много калий, калций, магнезий, желязо и други минерали, но и доста белтъчни вещества; пречиства от обменни отрави и алергени.

АРОНИЯ. Най-достъпният ценово източник на флавоноиди и други антиоксиданти с особено ценност за сърдечносъдовата система и очите. Заменя боровинките, гроздовото семе и касиса.

КАЙСИИ. Пресни или предварително накиснати въвъ вода сушени плодове, те са естествен стимулатор на хипоталамо-хипофизно-надбъбречната ос, а оттам - и на общата издръжливост и дълголетие. Рекордното калиево съдържание е с ключово значение при спортното възстановяване и рехабилитацията на сърдечно болните.

ЯБЪЛКИ. Стандартен източник на детоксикиращи пектинови субстанции; по-малко е известно, че ябълчната киселина подпомага клетъчното дишане.

ГРЕЙПФРУТИ. Много полезни за ставите; изгарят излишните килограми; действат и мощно противомикробно. Препоръчва се обаче не повече от 1 среден плод на ден, като могат да се сдъвкват и семената, както и вътрешните бели обвивки.

ШИПКИ. Витаминно-минерални концентрати, особено е перспективно стритите като брашно люспи да се прибавят към храната на спортистите, както това вече се прави в Германия и други страни.

ЧЕСЪН. С индивидуална поносимост и дозировка, този зеленчук не само действа фитонцидно, но и повдига нивото на енергийната обмяна, неутрализира нитратите и други отрови, приемани с храната.