Съвременните изследвания доказват, че виното има укрепващо организма действие, повишава имунитета и тонуса, има изразени антибактериални свойства, спомага за възстановяване на жизнените сили. То обогатява организма с микроелементи, витамини от група В, аминокиселини, изхвърля токсините и нормализира обмяната на веществата.

В света са създадени десетки програми за винолечение. Те се провеждат в специализирани санаториуми под лекарско наблюдение. У нас можем да говорим за домашна винотерапия, която включва всекидневна употреба на качествено червено сухо вино в количество 100-150 мл, не повече.

Виното нормализира храносмилането. Затова е полезно да се приема по време на хранене. Препоръчва се малко количество да се приема като аперитив. Виното ще подготви храносмилателния тракт да приеме храната и ще стимулира апетита. Но това не е всичко. Съдържащите се във виното полифеноли притежават силни антиоксидантни свойства. Това означава, че виното ефективно неутрализира вредните свободни радикали. Червеното вино активно въздейства на сърдечния мускул и укрепва сърдечните съдове, възпрепятства атеросклерозата.

Известен е т. нар. френски парадокс. Французите, които традиционно използват много мазни храни, съдържащи излишък от холестерол, боледуват сравнително рядко от болести на сърцето. Обяснението е, че консумират храната с качествени червени вина.

Учените са установили, че една чаша сухо червено вино на ден намалява риска от сърдечносъдови заболявания с 27%. Освен това доброто червено вино освежава кожата на лицето и успокоява нервната система, защитава зъбите от кариес.

Разбирасе, полза ще има само при умерена употреба.