Авитаминозата, чиито симптоми много често напомнят на алергична реакция, всъщност включва цяла група състояния и заболявания, които се предизвикват от хроничен или продължителен дефицит на един или повече витамини.

Витамините и минералите са необходими за нормалната обмяна на веществата. Те играят ролята на катализатори на различните ферментни системи. Всяка група витамини - А, В, С и др. е отговорна за определена функция на организма. Симптомите на авитаминоза зависи от вида на липсващия витамин. Болести свързани с авитаминозата са пелагра, бере-бери, скорбут, рахит и кокоша слепота.

Основни симптоми на авитаминозата

Трудно събуждане сутрин

Сънливост през целия ден

Вялост, уморяемост

Трудна концентрация на вниманието, разсеяност

Раздразнителност по всеки повод

Депресия

Влошаване състоянието на кожата

Понижен имунитет

Пелаграта възниква, когато в менюто на човек няма достатъчно ниацин. Никотиновата киселина или витамин В3 има огромно значение за нормалното функциониране на храносмилателната система и нервите, а така също оказва влияние за състоянието на кожата. Заболяването понякога се нарича и болест на 3-те Д-та - диария, дерматит, деменция. Други симптоми на този вид авитаминоза са обрив, язви в устата, повръщане, тремор.

Недостатъчният прием на витамин В1 или тиамин може да предизвика полиневрит или "бери-бери". Симптомите на този вид авитаминоза включват болка и подуване на краката и ходилата, сърцебиене и загуба на мускулна маса на краката.

Продължителният дефицит на аскорбинова киселина или витамин С може да е причина за едно от най-старите заболявания - скорбут. От скорбут са умирали още рицарите от кръстоносните походи и моряците в експедициите на Васко да Гама. Симптомите на скорбут са слабост, възпаление на венците, анемия, болки в ставите и кръвоизливи в кожата. При някои групи хора има особено висок риск от заболяване от скорбут. Това са възрастни хора, деца, пациенти с психични проблеми, както и хората, страдащи от алкохолизъм.

Друго заболяване, което възниква в резултат на недостиг на витамини (липса на витамин D) е рахит. Признак на болестта е отслабването на костната тъкан. Витамин D в организма контролира производството калций и свързването на фосфатите.

Основно оръжие в борбата с авитаминозата е балансираното хранене. Препоръчват се плодове, зеленчуци, птиче месо и риба. Те съдържат лесно усвоими витамини и минерали.

Но дори при най-разнообразно хранене организмът не може да получи всички необходими му витамини и микроелементи. Затова се препоръчва два пъти в годината да се приема поливитаминов комплекс.