Диабетът е едно от най-сериозните заболявания, с които обаче се живее. Ако овладееш неговите правила и ги превърнеш в стил на живот, ставате мирни съжители за дълги години. Само препатили знаят колко трудни са всъщност елементарните изисквания: активно движение всеки ден, строг режим в храненето, контрол над холестерола, кръвното и теглото.

Доц. Владимир Христов е от тези, които знаят най-много за диабета у нас. И правят така, че той да не е страшен за пациентите. Постижимо е, стига да имаш знания и воля.

"По света се върви към все по-ранно откриване на диабета. България е на едно от последните места по контрол на болестта в ЕС, начело е Дания", казва доц. Христов, шеф на Клиниката по ендокринология в Александровската болница.

Първоначалното отсяване на риска става с валидирана анкета. Тези 8 въпроса насочват с над 90% точност към хората с проблем. Ако отговорите набират под 7 точки, ще заболее 1 от 100 души в следващите 10 г. Между 7 и 11 точки - 1 от 25, между 12 и 14 - един от 6-има, между 15 и 20 - 1 от 3-ма, а при сбор над 20 точки - един от двама ще заболее.

Хората с над 15 точки от теста трябва да идат при ендокринолог. Следват изследванията обременяване с глюкоза и липиден профил. Част от тези пациенти излизат диабетици, други имат преддиабетно състояние - нарушен глюкозен толеранс или пък повишена захар на гладно.

Екип от клиниката начело с доц. Христов участва в европейската програма "Де-план", която приключи през февруари. На теста с 8-те въпроса били подложени над 5000 души след 30-те, от които са открити 120 с диабет и преддиабетно състояние. Оказа се, че 5% са неразкрити диабетици, казва доц. Христов. Възрастта също е рисков фактор, както и диабет в семейството. С тези 120 души проведохме лекции, промениха стила си на живот и мнозина не стигнаха до лекарства, а нарушените им показатели се възстановиха.

Не всеки има нужда и от диета - тя се предприема след тест на уред, който освен теглото показва и разпределението на тъканите. Калориите за деня се определят според антропометричните данни от апарата. Спира консумацията на захар и захарни изделия, силно се ограничават животинските мазнини - падат под 10% в енергийния баланс за деня. Ако се приемат по 1600 ккал на ден, 50% от тях трябва да се доставят от зърнени и бобови храни. Препоръчват се плодове и зеленчуци, морска риба - 2-3 пъти седмично.

Разрешено е само бяло месо, например пилешко - също 2-3 пъти седмично. Това помага за разтоварване и за останалите, които не са застрашени от диабет, съветва доц. Христов. Той и екипът по програмата саиздали ръководство за предпазване от диабет 2-и тип. Обяснени са опасните състояния като дислипидемия, хипертония извън контрол, високата кръвна захар, както и нужните промени в теглото и стила на живот.

Един от подценяваните проблеми у нас е нивото на триглицеридите, казва доц. Христов. Това са т.нар. неутрални мазнини в липидния профил и нормата им е до 1,7 милимола на литър кръв.

Специфично за диабетиците е, че имат нисък добър холестерол и високи триглицериди, отбелязва ендокринологът. Това създава риск от съдови инциденти, въпреки че пациентът може да взема лекарства за намаляване на холестерола. Употребата на тези препарати, наречени статини, обаче е под 30%, а и рядко се дават лекарства за намаляване на триглицеридите. Такива са фибратите, много важна е и употребата на омега 3-мастни киселини. При проблем с мастната обмяна са нужни от 1 до 3 грама от тях дневно, препоръчва доц. Христов. Доставят се с морска риба 2 пъти седмично, зехтин, ленено масло.

Щом това е постигнато заедно с намаляване на лошия холестерол до 1,8 милимола на литър, можем да говорим за траен защитен ефект, казва доц. Христов.

Ендокринологията в Александровска е известна и с диагностиката и терапията на заболяванията на щитовидната жлеза. Тук се правят пункционни биопсии - изследване на качеството на тъканта. От резултатите зависи дали образуванието в жлезата ще се оперира, или само ще се следи.

Напоследък много се увеличават случаите на болестта на Хашимото, казва доц. Христов. Причините за автоимунното заболяване остават неразкрити, но сред факторите е и дефицит на микроелемента селен. Уловено навреме, заболяването се поддържа с хормонални препарати.

Засегнатите са предимно жени, като съотношението спрямо мъжете е 7-10 към 1.

 

Застрашава ли ви тип 2

1. Възраст:

под 45 г. - 0 точки

45 - 54 г. - 2 точки

55 - 64 г. - 3 точки

над 64 г. - 4 точки

2. Индекс на телесната маса (теглото в килограми се дели на ръста в метри на квадрат):

под 25 - 0 точки

25-30 - 1 точка

над 30 - 3 точки

3. Обиколка на талията - на нивото на пъпа:

Мъже/жени

Под 94 см/под 80 см - 0 точки

94-102 см/80-88 см - 3 точки

Над 102 см/над 88 см - 4 точки

4. Физическа активност на работното място или по време на почивка, включително нормалната дневна активност - поне 30 минути почти всеки ден:

Да - 0 точки

Не - 2 точки

5. Колко често консумирате зеленчуци, плодове или горски плодове?

Всеки ден - 0 точки

Не всеки ден - 1 точка

6. Вземали ли сте някога продължително лекарства за намаляване на кръвното?

Не - 0 точки

Да - 2 точки

7. Установявани ли са ви някога повишени нива на кръвната захар - при контролен преглед, при бременност или заболяване?

Не - 0 точки

Да - 5 точки

8. Има ли сред най-близките в семейството ви или други роднини такива с диагноза диабет - тип 1 или тип 2?

Не - 0 точки

Да: дядо, баба, леля, чичо или първи братовчед - 3 точки

Да: родител, брат, сестра или собствено дете - 5 точки

 

От 1 юни - нова група лекарства

Наред с проблемите около новия позитивен списък много болни ще усетят и сериозна полза. Сред тях са хората с диабет 2-и тип. По данни на здравната каса 182 000 са на лекарства. Реално са много повече.

Новите препарати, които касата поема за диабет 2, се наричат инкретини. Имат 2 вида механизми на действие и различни форми на приложение - таблетка и устройство тип писалка.

Инкретиновите хормони са вестителите до панкреаса, че в стомаха постъпва храна. При диабет 2-и тип след хранене се отделят по-малко от тях, някои не работят достатъчно добре или не подават сигнал до панкреаса да действа.

Единият инкретинов препарат довежда до поддържане на физиологично ниво на глокагоно-подобния пептид, който балансира съотношението инсулин - глюкагон и поддържа хармония в действието на инсулина спрямо кръвната захар. Това е липсващото звено, което да уравновесява инсулина. Двата вида средства са за добавяне, когато първото лекарство при диабет тип 2 метформин е изчерпало възможностите си. Пациентът продължава с метформин, като се добавя и инкретин.

Тези средства са изключително обнадеждаващи и приложени в ранната фаза на диабет 2-и тип, могат да предпазят намаляването на функцията на панкреаса.