Всеки е имал кошмари или неприятни сънища. Спомените за някои от тях са толкова травмиращи, че оставят траен отпечатък върху живота. Понякога дори променят човек завинаги. От хилядолетия хората са се опитвали да намерят някакъв скрит смисъл в съдържанието на тази плетеница от образи. Някои са отдавали появата им на мистично влияние на съдбата. Други са се опитвали да обяснят лошите сънища с чисто биологични причини. Ето някои от най-често срещаните:

Нощни страхове

По същество нощните страхове се причисляват към групата от разстройства на съня. Срещат се най-вече при по-младите хора, тези, които се впечатляват по-лесно. Типичната картина е дете, което се буди с крясък през нощта. На сутринта няма спомен от преживяното. С напредване на възрастта тези проблеми със спането намаляват. Друга форма на нощните страхове са кошмарите. Те се появяват по-често. Споменът за тях може да ни преследва с десетилетия. Обикновено се засилват при стрес.

Суеверие

От древността досега има множество опити да се “разгадаят” лошите сънища. Тяхната форма е прекроявана и преосмисляна в зависимост от религиозните системи на сънуващите и тълкуващите. В повечето случаи отразява истинските им, материални страхове, които ги владеят през деня. Суеверията са свързани както с появата на сънищата, така и с евентуалните последствия от тях в действителния свят. Колкото по-суеверни сме, толкова по-силна потребност имаме от тях, толкова по-склонни сме да търсим желано обяснение дори в абсолютно незначителни ситуации.

Напрежение през деня

Много често хората, подложени на стрес във всекидневието си, имат кошмари. Страховете от деня, напрежението, ужасът от следващия миг се трупат и “избиват” и през нощта. Рецептата е да се успокоим. Правете каквото трябва, пък да става каквото ще. И спете спокойно.

Биологични нарушения на съня

В медицински план сънят се състои от няколко части. Латентна фаза, фаза на бързите движения на очите. При нея всъщност се разгръщат сънищата, за които имаме спомен. Най-освежаваща е фазата, в която няма бързи движения на очите. При нормалния сън двата вида фази се редуват една след друга. Веднъж наруши ли се този порядък, се създават условия за безсъние, поява на кошмари. За да се избегне това, е необходимо да се спазва известна хигиена на съня. Добре е в почивните дни да не си доспиваме, а винаги да ставаме по едно и също време. Храна и алкохол късно през нощта, непосредствено преди лягане вредят и водят до поява на лоши сънища.

Дихателна апнея

Затрудненията в дишането могат да се окажат пагубни. Нощем честотата на дишането ни намалява. В кръвта ни се натрупва въглероден двуокис. Нарушеният баланс на вътрешната хомеостаза на организма сам по себе си може да се изрази в преживяване на лоши сънища, кошмари. Състоянието се нарича дихателна апнея, т.е. спиране на дишането, докато спим. То става най-често поради затлъстяване. Натрупаното излишно тегло стеснява въздухоносните пътища на гърлото ни. Страдащите не само имат лоши сънища, но и се чувстват постоянно изморени през деня. Понякога стават раздразнителни. Диагностициране на подобни проблеми става в т.нар. центрове по съня. Те функционират близо до неврологични клиники. Лечението се осъществява от невролози и специалисти по съня.