Доц. Георги Михайлов, ръководител на клиника към Националната специализирана болница по хематология-София. Той отговаря на въпроса на Явор Стоянов

Анемията представлява клиничен симптом, изразяващ се най- често с постоянна бледост на кожата и видимите лигавици. Съпътства се от чувство на слабост, понякога световъртеж до степен и на разстройство на съзнанието. Тези симптоми са придружени и от лабораторно ниски стойности на хемоглобина и хематокрита.

Много често обаче анемичното състояние напредва бавно и незабележимо и само случайното лабораторно изследване по различен повод може да подскаже напредващо анемично състояние. Трябва определено да се знае, че анемията е придружаващ симптом не само при заболявания на кръвта, а при много други системни и инфекциозни заболявания. За това трябва да се разглежда в контекста на цялостното клинично състояние на пациента, неговите субективни оплаквания и подробните лабораторни изследвания, които в определени случаи е необходимо да бъдат извършени.

При повечето пациенти личният лекуващ лекар е в състояние бързо да определи причината за появилата се анемия, но в някои случаи се налага консултация с хематолог, а понякога и с други специалисти.

Самолекуването на симптомите на анемията, както и пренебрегването на лабораторно диагностицирано анемично състояние, дори да няма клинична симптоматика, може да доведе до много сериозни последствия.