Изкуствен бъбрек премахва нуждата болните от хронична бъбречна недостатъчност да се подлагат на периодична хемодиализа, съобщава научното списание “Медикъл нюз тудей”.

Устройството е разработено от изследователи в Калифорнийския университет в Сан Франциско. То е с размера на истински бъбрек и е предназначено за имплантиране в тялото на пациента. Според шефа на екипа, създал устройството, Шуво Рой внедряването му в клиничната практика може не само да удължи живота на пациенти с бъбречна недостатъчност, но и да повиши качеството му, както и да спести много пари на болните.

Изкуственият бъбрек работи на принципа на стандартния апарат за диализа, но и се отличава от него с по-богатите си функции, обясняват учените. Освен традиционните филтри, които очистват кръвта от токсини, устройството съдържа и биореактор с клетки от бъбречните каналчета, които изпълняват метаболитните функции на бъбреците. Апаратът не се нуждае и от допълнително захранване, филтрацията в него се извършва като при нормален бъбрек при движението на кръвта.

Ефективността на метода дори и при пациенти с изключително зле работещи бъбреци е доказана от учени от университета в Мичиган. Тяхното устройство обаче е било голямо като стая.