Д-р Димитър Колев, началник на отделение в Клиника по неврология във Военномедицинска академия. Той отговаря на въпроса на Йордан Миланов.

При болни, преживели исхемичен мозъчен инсулт, от изключително значение е ранното раздвижване на крайниците с парализа и на речевата рехабилитация при наличие на говорни нарушения. Желателно е те да бъдат започнати още в болниците за активно лечение и да бъдат продължени в центровете за долекуване, каквито има например в Банкя.

Двигателната рехабилитация при исхемичните мозъчни инсулти започва на втория-третия ден, а при хеморагичните инсулти - една седмица след инцидента. Възстановяването трябва да се провежда паралелно с вторичната профилактика на рисковите фактори, довели до мозъчния инсулт - артериалната хипертония, захарния диабет, хиперлипидемията и другите съпътстващи заболявания.

В това отношение е уместен редовният прием на антиагрегант. При придружаваща, обикновено сърдечносъдова патология, може да се назначат и кумаринови антикоагуланти, под постоянен контрол на протромбиновото време или INR. Назначават се ноотропни средства според конкретната изява на патологията.

Физикалната рехабилитация трябва да бъде максимално интензивна, като е добре да се провежда в специализираните рехабилитационни центрове - тук особено важно е възстановяването и съхранението на самостоятелната походка. При стенози на каротидната система (на сънните артерии), покриващи критериите, се извършва стентиране или ендартеректомия (оперативно премахване на тромботичния участък в артерията).

При пациенти на легло се изисква профилактика на емболии (засядане на тромби в кръвоносни съдове) чрез подкожно инжектиране на нискомолекулни хепарини, промяна на положението в леглото на 2-4 часа. По възможност се използват антидекубитални дюшеци.

Ранната рехабилитация е важна и за профилактика на раните от залежаване и за профилактика на белодробните инфекции. При пациенти на сондово хранене трябва да се добавят и концентрирани протеини и калий.

При катетеризирани пациенти се извършват всекидневни промивки, обикновено с дестилирана вода - около 100 ml, както и редовна подмяна на катетрите на около 5-7 дни; следи се за възстановяване на нормалнато функция на пикочния мехур. При канюлирани пациенти се налага аспирация на трахеалните секрети. Адекватното обслужване на тежко болните пациенти се извършва в условията на специализирани здравни заведения - хосписи.