Нова програма "Виктория" дава шанс на жени, оперирани от рак на гърдата, да възстановят добрата си форма. Това става в един от санаториумите на "Специализирани болници за рехабилитация-Национален комплекс" (СРБ-НК) в Банкя, събощи Аделина Стоянова, шеф на отдел в дружеството.

Разработена е от клинични психолози от Асоциацията на пациенти с онкологични заболявания и онколози.

Курсът продължава 10 дни, в които засегнатите жени получават медицинска, психологическа подкрепа и възможност за социална рехабилитация.

Медицинските процедури позволяват възстановяване на двигателната активност на засегнатата след хирургичната интервенция ръка - мускулна сила, разтегливост и еластичност, пълноценно движение в раменната става, фини движения на ръката и пръстите. Физиотерапевт преценява възможностите за възстановяване, прави мускулен тест и определя рехабитационния режим в рамките на десетте дни.

При нарушена двигателна активност, тежест и болка в ръката се прави профилактика на лимфния застой. Предвидена е индивидуална и групова кинезитерапия, ръчен и апаратен лимфодренаж.

Специални упражнения помагат за възстановяване на добрата кондиция на организма след химио- и лъчетерапия. Става дума за дихателна гимнастика, разходки, теренно лечение на открито, климатолечение, диетично хранене, прецизно ползване на хранителни добавки.

Пациентите получават компетенти съвети как да живеят и работят занапред, без се излагат на риск. Научават кои професии са препоръчителни и кои противопоказни, как е най-подходящо да организират ежедневието си. Има възможност за консултации с онколог, с юрист и с психолог.

Психотерапевтичните занятия са групови и индивидуални. Целта им е оперираните от рак жени да получат самочувствие, че не са белязани завинаги, че не са различни, че продължават да са част от обществото, както и увереност, че болестта е лечима. Заниманията са на открито. Има часове по арттерапия, които включват рисуване и приложни изкуства, трудотерапия - плетене, шиете, бродиране, градинарство и готварство, музико- и цветотерапия.

Организират се конкурси за най-сполучлив сувенир, кулинарни състезания. Има и библиотека с литература, подходяща за жените в това състояние.

При вторичния преглед лекар физиотерапевт дава указания за честотата и вида на нужната занапред рехабилитация.

Насочва също така към подходящи специалисти, дава инструкции за позволени и забранени СПА и физиотерапевтични процедури.

Във "Виктория" могат да се включат жени, приключили активното лечение, поне 45 дни след операцията, с напълно зараснала рана.

Условието е също така откритият тумор да в първи стадий Т1-Т2, със или без лимфна дисекция L0-L1, без далечни метастази М0.

Участието в програмата може трябва да е поне 10 дни след последната химиотерапия и 10-20 дни след последната лъчетерапия.

Пациентките плащат по 29 лв. на ден. Реално общата издръжка е 120 лв., но 2/3 от нея се поемат от болницата, обясни Аделина Стоянова.