“Болните от левкемия или други злокачествени тумори не са обречени. Важното е те да дойдат възможно най-рано, за да не се закъснява с диагнозата”, казва доц. Валерия Калева, началник на трета специализирана детска клиника по клинична хематология и онкология.

Над 75% от малките със злокачествени болести могат да бъдат напълно излекувани. Децата много по-лесно понасят тежката химиотерапия и се справят с туморите много по-успешно. “За разлика от злокачествените болести при възрастни при малките биологията на онкологичните болести е по-специфична. Тя предполага по-голям процент на пълно възстановяване”, обяснява доц. Калева. За съжаление над 60% от децата в клиниката идват в 3-4-и стадий на заболяването.

Това намалява шансовете им за излекуване. Важно е родителите да бъдат по-внимателни. Да наблюдават дали детето не се развива по-бавно и да забележат симптоми като болки в корема или краката. Ролята на джипито също е огромна. Доц. Калева е убедена, че те са отлично подготвени и познават признаците на злокачествените болести. Но трябва да са нащрек и да ги разпознават бързо.

Специалистката има своя формула за успешното лечение на онкоболестите при децата. Тази формула е потвърдена с опита на клиниката.

На първо място са нужните медикаменти. Колкото и да не достигат в онкологията, децата не са останали без лекарства. Благодарение на Министерството на здравеопазването има достатъчно модерни медикаменти.

Второто важно нещо са професионалистите. В детската хематология и онкология във Варна работят лекари, специализирали в най-реномираните детски заведения в Европа.

Третото е добрата диагностика.

Четвъртият фактор за успешно лечение по думите на доц. Калева е обновена, модерна клиника, която отговаря на най-високите хигиенни норми.

“Сградата ни не беше ремонтирана от 15 г. Провеждаме модерна химиотерапия, но с нея се унищожават не само раковите клетки, но и голяма част от клетките на имунната система. Затова нашите пациенти са изключително податливи на инфекциозни усложнения. Те могат да бъдат излекувани от основната си болест, но да загинат от инфекция”, обяснява доцентката. Поради липса на целеви средства екипът й намира начин да се справи сам. "Нямам приятел, който да съм пожалила - смее се сега лекарката. - Сами започнахме да си събираме пари и да търсим всеки, който може да помогне. Запалихме много хора.”

Сега коридорът на детската хематология прилича на изложбена зала. Върху блестящи слънчеви плочки са подредени рисунки с повече жълто по тях - птички, цветя, коли, весел детски свят. Клоуни от фондация "Мистър Плацебо" разсмиват момиченце в стаята за игри. Стотици фигурки от пластилин - дело на децата, са аранжирани във витрините. Клиниката блести от чистота.

Правилата за стерилност се приемат без възражения като входен билет за болницата. На езика на възрастните клиниката е направо луксозна. "Това беше целта ни - болница, която не прилича на болница", казва доц. Валерия Калева. В самото начало идеята е подкрепена от Елена Валеева - съпруга на варненския кмет Кирил Йорданов и майка на 3 деца. Заедно с доц. Калева правят програмата “Изкуството, което лекува”. Купуват картони и цветни моливи и малките пациенти рисуват.

"Смятахме, че рисуването ще облекчи психологически безкрайните часове химиотерапия. Когато започнат лечение, децата с месеци не могат да излязат оттук", спомня си доц. Калева. Правят изложби вболницата. Най-добрите рисунки се отпечатват на календари. Приходите от тях са за обновяването на клиниката. Съпругата на кмета организира благотворителен бал, който събира 55 000 лв. Парите са достатъчни за старта на ремонта. Акциите набират скорост и на 1 юни 2009 г. е прерязана лентата на модернизираната клиника.

"Приносът е на над 200 личности и фирми. Алуминиевите профили са от една фирма, обзавеждането на кухнята - от втора, дървените неща - от трета. Мога да ви кажа за всяко нещо в клиниката от кого е направено и кога е донесено. Имаме си всичко - и дизайнер, и пиар. Приятелска фирма ни направи и поддържа страницата в интернет", разказва доц. Калева.

Тя е горда, че клиниката изглежда така, сякаш е открита вчера. Децата и родителите пазят всяко кътче и го предават блестящо от чистота след излизането си. Поддържането на базата със собствени сили се оказва мобилизиращо и възпитателно за малките пациенти.

“Усещането, че са значими и че сами сме постигнали всичко, им даде сили. Ние не сме казали - дайте ни даром, а сме създали нещо и даваме нашето изкуство за хубава клиника”, добавя доц. Калева. Освен това болницата има банкова сметка, която помага за купуване на медикаменти и помощ на бедни пациенти. Децата също усещат, че не са сами в болестта си, а има кой да им помогне.

"Когато човек страда, трябва да получи поне надеждата, че някой стои твърдо до него. Живеем в много трудни времена. Но когато имаш мечти и виждаш, че с повече усилия и подкрепа от приятели и колеги нещата стават, тогава си в състояние да поемеш върху себе си тежестта на Хипократовата клетва и да направиш максималното”, смята доц. Калева.

Доц. д-р Валерия Калева е завършила Медицинския университет във Варна. Научните й интереси са в областта на инфекциозните и други усложнения при химиотерапия на деца със злокачествени заболявания, съвременните методи за диагностика и лечение на левкемии и лимфоми, наследствените кръвни заболявания и качеството на живот. Член е на български и международни научни дружества по педиатрия, хематология и онкология. От 2007 г. е председател на Национална работна група по таласемии.

Доц. Валерия Колева
Доц. Валерия Колева