Проф. Георги Едрев, специалист по уши, нос и гърло. Той отговаря на въпроса на Мариана Кръстева.

Продължителната хрема най-често се дължи на алергия. Състоянието е хронично, водещ симптом е затрудняване на носното дишане и изтичане на секрет в носоглътката.

Алергията е наследствено състояние и се проявява, ако организмът и алергенът се срещнат и се получи реакция. Тогава възникват различни заболявания - хреми, синуити, спастичен бронхит, бронхиална астма, кожни прояви и т.н. При хроничните риносинуити, ако се прибави инфекция, може да се развие носна полипоза. И при хроничната хрема, и при носните полипи освен дишането през носа се затруднява обонянието.

В началото изчезва усещането за определени миризми, а по-късно почти цялото обоняние. Това се отразява и на вкусовата функция, тъй като двете са тясно свързани. Човек губи удоволствие от хранене. Какво трябва да се направи?

Необходим е преглед при специалист да установи причината - хронична хрема или полипи. Следва тестуване за алергия и противоалергично лечение. Обонятелната зона е в най-горната част на носа и въздухът не достига до нея, за да отнесе специфични дразнители. Ако е налице трайно подута лигавица, се прави обгаряне, за да се намали обемът й. Ако има полипи, се отстраняват. Това са механични въздействия и те в никакъв случай не отменят медикаментозното противоалергично лечение, а само го подпомагат.

Лечението може в редица случаи да подобри или възвърне изгубеното обоняние. Трябва да се знае, че обонятелните клетки са изнесени в носа нервни структури и са много чувствителни на вирусни увреждания. Загубеното по време на грип обоняние обикновено е трайно. Затова дали е възвратима липсата на обонятелната функция, трябва подробно да се прецени от специалист.