Д-р Кана Примова, началник на отделение в Клиника по неврология, ВМА. Тя отговаря на въпроса на Йорданка Димова от Велико Търново.

Изпотяването е нормален физиологичен процес, една от функциите на които е терморегулацията. Понякога обаче фината регулация на този процес може да се наруши поради една или друга причина, което да доведе до засилването му - хиперхидроза.Различаваме първична хиперхидроза, която е локална, и вторична,обикновено генерализирана.

Първичната хиперхидроза представлява обилно потене, без това да е странична реакция от прием на лекарства или симптом на някое заболяване. Засегнати са само определени симетрични места - длани, стъпала, подмишнични ямки, лицето и, както във вашия случай - главата. Характерно е, че оплакванията липсват по време на сън.

Това заболяване често е наследствено, започва в юношеската възраст и се дължи на вероятна хиперреактивност на симпатиковата (вегетативната) нервна система. Вторичната хиперхидроза обхваща по-големи участъци от тялото и симптомите не отшумяват нощем.

Причина за обилното изпотяване може да бъде приемането на някои лекарства като антипсихотични, някои нестероидни противовъзпалителни средства.

Горещи вълни и изпотяване, включително нощем, се наблюдават при жените по време на менопауза вследствие на ниски нива на естрогените.

Обилно изпотяване се среща при следните болестни състояния:

4хипогликемия в резултат на предозиран инсулин при захарен диабет, придружава се с тремор, чувство на глад, замайване, гадене (необходимо е прием на нещо сладко и консултация с ендокринолог с оглед корекция дозата на инсулина);

- вирусни и бактериални инфекции - редуват се епизоди на висока температура и изпотяване;

- туберкулоза;

- заболявания на щитовидната жлеза;

- неопластични заболявания - левкемии и лимфоми.

Оплаквания от обилно изпотяване могат да настъпят и по други причини - прекомерна консумация на горещи напитки, алкохол и силни пикантни храни.

Прекомерното изпотяване, включително и нощем, настъпило без видима причина, е повод за преглед при личния лекар, който би следвало да проведе изследвания на кръв (пълна кръвна картина и биохимия) и урина, както и консултация със съответния лекар специалист (ендокринолог, пулмолог, хематолог) според придружаващите оплаквания.

Ако причината за изпотяването е съпътстващо заболяване, състоянието трябва да се изясни и лекува. В случай, че става въпрос за първична хиперхидроза, съществуват няколко подхода за повлияването й.

Необходимо е също да се поддържа добра обща хигиена, да се използват подсушаващи пудри, защото прекомерното изпотяване води до възпаление на кожата и вторични гъбични инфекции.