Доц. Андрей Йотов, началник на Катедра по ортопедия, травматология и реконструктивна хирургия на ВМА. Той отговаря на въпроса на Иванка Попова от Хасково.

Халукс валгус е аномалия на ходилото, при която големият пръст постепенно се отклонява странично. При напреднала деформация палецът може да възседне втория пръст, а от вътрешната му страна се появява изпъкналост, която се дължи на компенсаторно натрупване на кост (екзостоза).

При притискане от обувка често се развива възпаление и оток на намиращата се на това място подкожна торбичка - бурса.

Впоследствие може да се стигне до износване на ставата и развитие на артроза.

В някои случаи патологията е наследствена и се развива рано, но повечето пациенти са жени след 30-годишна възраст. Оплакванията в началото са изцяло козметични, но на по-късен етап се стига до появата на болки, трудности при подбирането на подходящи обувки и нарушения на походката.

Неоперативният подход може да има ефект в ранната фаза, при която деформацията не е фиксирана и не е силно изразена. Лечението се състои в носене на специални шини, коригиращи отклонението на палеца.

Те обаче не са много комфортни и не са подходящи за всяка обувка.

При липса на резултат, както и в по-напредналите случаи единственото ефективно средство е оперативната интервенция.

Операциите са разнообразни и подходящата се избира от квалифициран ортопед в зависимост от конкретната ситуация. При предимно мекотъканните процедури възстановяването е по-бързо, но и рецидивите са по-чести. Според съвременните проучвания по-надеждни са интервенциите, при които се извършва костна корекция. При тях обаче възстановителният период е по-дълъг и може да продължи няколко месеца.