Прилошаването винаги има причина. Когато обаче то се появи изневиделица, без предшестващи телесни проблеми и протича с гадене, виене на свят, прималяване, често плаши засегнатите повече и от вече поставените им от лекари диагнози. Вероятно това се дължи на факта, че прилошаването се тълкува и с право като проява на някакво ново заболяване. Всъщност привидната "безпричинност" на практика се обяснява с няколко фактора:

- Небрежност

Разсеяността относно злоупотребите със собствения ни организъм може да достигне до болестни размери. Небрежни сме, когато се наливаме с кафе, прекаляваме с цигарите и алкохола. Това може да доведе до внезапно прилошаване. Такава ситуация се случва най-често при стрес, от бързане и от невнимание. За да елиминираме подобни опасности, най-добре е да се храним редовно, както и да спрем с кафетата, цигарите и алкохола. Ако тези вредни навици са невъзможни за отказване, то поне да се опитаме да ги сведем до минимум.

- Диабет

Внезапно безболезнено прилошаване може да се получи и при проблеми с обмяната на веществата. Най-често в това отношение е новооткритият диабет. При него внезапно се покачва или понижава кръвната захар. Състоянието може да се съпътства от болка, може да се появи след хранене и да доведе до загуба на съзнанието, дори изпадане в кома. Тя бива диабетна кетоацидоза и хиперосмоларна кома. В първия случай се усеща ацетонов дъх от устата. Необходима е спешна лекарска намеса. Състоянието се овладява бързо, ако се действа навреме. За да се избегнат такива крайности, е нужно да си проследяваме редовно нивата на глюкозата в кръвта.

- Сърдечносъдови заболявания

Внезапните прилошавания могат да се дължат и на остро настъпил проблем със сърцето. Те протичат със или без стягане в гърдите, избиване на студена пот, силен страх, сърцебиене. Застрашени са хората над 45 години, които имат повишен холестерол, които са обездвижени и имат фамилна обремененост с инфаркти. Т.нар. остър коронарен синдром може да споходи обаче и по-млади особено след тежки физически натоварвания. Превантивно може да се правят кардиологични изследвания, да се приема медикаментозно лечение, предписано от кардиолог.

- Остро вирусно заболяване

Началната фаза на грип или друго вирусно заболяване може да протича именно с внезапно прилошаване. Опитваме се да намерим причината за гаденето и неразположението ни до момента, в който не вдигнем температура и нещата станат ясни. Лечението е предимно с почивка, с медикаменти за понижаване на температурата и общоукрепващи.

- Тревоги

На някои хора им прилошава и при тежък стрес и тревоги. Това състояние може да се преодолее с успокоителни на момента. Най-добре е обаче, ако се случва често, да се приложат и психотерапевтични методи, както и други групи лекарства. В противен случай е възможно пристрастяване към тези лекарства.

- Кръвозагуба

Внезапно прилошаване може да се получи и при остра кръвозагуба. Най-често това става при спукване на язва на стомаха или дванадесетопръстника. Но може да се получи и при тежки хемороиди или менструално течение. Изисква спешна помощ.

- Абстиненция

Прилошаване, със спазми в корема и болки в мускулите се получава и при преустановяване приема на наркотични вещества след създадена зависимост. Абстиненцията е точно такова състояние.