30°C   София
 

"Няма опасност в България да се разпространи вирусът Зика, защото видът комар, който пренася болестта, у нас отдавна е изчезнал."

Това коментира пред "Фокус" проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Той поясни, че вирусът Зика е опасен само за бременните жени, защото поразява плода, а при останалите хора минава като лека инфекция.

В България комарите това лято ще бъдат опасни заради т. нар. „западно-нилска треска“, но общините взеха мерки навреме, допълни проф. Кантарджиев.


„Общините поръчаха пръскане, когато беше времето за това, и сега трябва да използват два-три поредни сухи дни, за да се продължи пръскането срещу комари. Ветеринарите взеха мерки, защото също комарите разпространяват болести по животните. Тази година държавата даде 15 млн. лева за пръскане за ветеринарни болести и за ваксини, това също намалява комарите“, обясни проф. Кантарджиев.

Той увери, че мерки се взимат и Националният център по заразни болести има капацитета да поставя диагноза.

„Завишен е медийният шум у нас за вируса Зика, не е чак толкова голяма опасността, както беше с Ебола. А и Ебола у нас имаше нула случаи. Не бива да се преиграва. Имаме капацитет за диагностика и за лечение, обясняваме на всички хора как да се пазят, ако са в Латинска Америка, напълно достатъчно е това, което правим“, увери проф. Тодор Кантарджиев.

Той посъветва още задължително да се обръщаме към специалист, ако сме ухапани от кърлеж. Ако човек тръгне сам да сваля кърлежа, трябва да го прави по правилата, без да го върти и маже с масла, да го дърпа само нагоре и да внимава да не скъса хоботчето. Проф. Кантарджиев посочи, обаче, че ако вземем антибиотик, без да сме отишли на лекар, се лишаваме от възможността да ни бъдат направени изследвания в следващите шест месеца.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

Аби Кланси е най-секси мамчето! Жената на Питър Крауч показа уникално тяло, след като роди четвъртото си дете. Само шест седмици по-късно красавицата няма грам излишно тегло и бързо се похвали със секси снимка по бански. Феновете на Аби са в истински шок и не могат да повярват как може да изглежда по този начин.

Атрактивната бивша асистентка на "Сделка или не" Жасмина е готова да си направи цяла детска градина. Блондинката е майка на три деца, но не крие желанието си да роди отново. "Това е най-хубавото нещо. Нямам против да имам още деца. След години остават само спомените с децата", разсъждава Жасмина. Права е!

Да почука на врата и да изчака отговор, преди да я отвори, е само едно от тях. Вижте кои са останалите. Когато се обаждаме по телефона, първо представяме себе си и казваме кого търсим. Казваме винаги благодаря, дори за малките жестове. Най-вече за тях. Никога не използваме неуважителен тон пред по-възрастни хора и не прекъсваме.

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Емблематичния музикант Буги Барабатае починал тази нощ на 58-годишна възраст. Неговите колеги от радио Z-Rock написаха скръбен статус във Facebook страницата си, който гласи: "Нашият Буги тази нощ си отиде... Нямаме думи... Съкрушени сме". Причината за смъртта все още не е ясна, но в социалните мрежи фенове на музиканта вече изказват

Истинска сватба вдигнаха на поляните на Рожен двама млади българи, които живеят в Германия.Марин Василев от Тетевен предложи на Никол Истаткова от София на колене, подавайки й пръстен пред очите на кумовете Лора Тодорова от София и Димитър Тодоров от Пазарджик. Всички живеят в Германия. Решават да дойдат в народни носии на събора на Рожен и

"Минах по този път като треньор, след мен минаха много, но все там оставаме. Нещо не ни достига да бъдем на голям форум. Все ме питат хората кога ще се повтори това американско лято, но времето си минава и ние нищо не правим за това развитие. На мен това ми е болна тема. Мисля, че няма да се повтори много скоро.