Училища от цяла България могат да кандидатстват до 7 октомври

Лидл България стартира първия си проект за здравословно хранене, насочен към деца. Официалният старт на проекта бе в СОУ „Св. Климент Охридски“ в гр. Троян, като в хода на предварителната фаза Лидл България посети още 2 училища в Пазарджик и Враца.

„Кулинарно междучасие - Манджицу" е първият по рода си проект на Лидл България, съчетаващ в себе си образователна и кулинарна насоченост, ориентиран изцяло към най-малките ученици от 1-ви до 4-ти клас. Проектът има за цел да подпомогне родители и училища да обърнат тревожната тенденция, свързана с наднорменото тегло сред подрастващите, с помощта на уроците „Кулинарно междучасие - Манджицу". По интригуващ и образователен начин се представя на децата колко е важно да изградят и да поддържат от малки здравословни хранителни навици както и да готвят в къщи с мама и татко.

През ноември 2016 г. проектът „Кулинарно междучасие – Манджицу“ ще гостува в 5 училища в страната, като всяко българско училище, в което се обучават деца от 1-ви до 4-ти клас, може да кандидатства. Училищата, желаещи “Кулинарно междучасие - "Манджицу" да гостува при тях, могат да намерят повече информация за проекта и да подадат своята кандидатура до 7 октомври 2016 г. на www.lidl.bg/ninja. Едно от всички училищата, участвали в предварителната фаза или в рамките на проекта, ще има възможност да спечели и финансова целева субсидия за подобряване на условията за спорт и отдих на тяхната територия.

Kулинарният урок продължава 60 минути. По време на урока децата се срещат с утвърден кулинарен специалист и научават любопитни факти за хранителните елементи и продукти, като получават и съвети за здравословно хранене. Децата ще имат и възможността да приготвят сами здравословна храна с помощта на професионални готвачи, като съчетават и затвърждават придобитите знания с практически умения. С „Манджицу“ децата преоткриват омлета като добавят в него спанак или цвекло, правят вкусни плодови близалки с ядки и сами приготвят сурови бонбони.

За допълнително запазване на интереса на децата е разработено и мобилно приложение "Манджицу", достъпно за сваляне в Google Play и App Store, което под формата на игра дава полезна информация за различните хранителни елементи, ползите от тях и съвети за правилно хранене.