Учени разработиха диета, която при стриктно спазване понижава с 53% риска от болестта на Алцхаймер и с 35% при по-свободното й прилагане. Новината съобщи университетът “Ръш” в Чикаго, САЩ. В медицинския му център екип под ръководството на д-р Марта Клеър Moрис получава смайващи резултати от

комбинирането на

признати модели

за полезно хранене -

средиземноморския

и диетата за сваляне

на кръвното.

Проучването е финансирано от Националния институт по застаряване на населението на САЩ заради бързите темпове, с които се увеличават болните от този вид безпощадна деменция. Здравните власти подпомагат проучвания в различни научни области, които може да ускорят откриването на методи за профилактика и лечение. Към момента има само предположения за механизмите на възникване, а излекувани с такава диагноза няма.

И за двете диети в микса, който ни препоръчва екипът, има доказателства, че намаляват риска от сърдечносъдови заболявания като хипертония, инфаркт и инсулт. Но когато се вземат само най-важните правила от тях и се приложат едновременно, това осигурява защита срещу деменция, открили учените. Според тях

хибридната диета

за ума е дори

по-лесна за следване

от например средиземноморската, в която се призовава за всекидневна консумация на риба и 4-5 порции плодове и зеленчуци.

В диетата за ума има 15 базови съставки, сред които са 10 суперполезни за мозъка храни - ядки, зеленчуци и особено зеленитe листни, плодове, бобови храни, пълнозърнести, риба, пилешки, месо, зехтин и червено вино (в умерените количества от 1 чаша за жените и до 2 за мъжете).

Дребните плодове, добили популярност със сборното побългарено название берита, са единствените плодове, “профилирани” в опазването на свежестта на ума, смята д-р Морис. Според нея

боровинките са

най-мощната храна

от гледна точка на

защитата на мозъка.

Отлично се представят и ягодите. В последните цитирани в медицинските издания проучвания се установява, че имат мощен ефект върху когнитивната функция.

Любопитно е, че в новата диета са смекчени традиционните съвети за изключването на всяка бърза храна, условието е все пак това да не е навик.

В препоръчвания режим на хранене се включват и

5 доскоро напълно

забранявани групи

- месо, масло, сирене,

сладкиши, шоколад.

Дотук добре, знаем съставките, но какво да ги правим?

Схемата на хранене, която специалистите на чикагския университет са прилагали, предвижда всеки ден 5 порции плодове и салати, най-малко 3 порции пълнозърнести храни и една порция друга растителна храна (сурова или сготвена) заедно с чаша вино на обяд или вечер. Трябва да се хапват ядки - по възможност всеки ден или по 4-5 пъти седмично. Фасулът и другите бобови храни се препоръчват през ден.

Месо от свободной

отглеждани птици -

2 пъти седмично, и

поне веднъж риба

По-рядко се включват заклеймяваните допреди няколко години храни. Маслото е полезно, ако количеството му за деня е по-малко от 1 супена лъжица. По веднъж седмично се включват сирената и другите млечни продукти.

Резултатите ни трябва да бъдат потвърдени от други изследователи в различни популации, а също и чрез рандомизирани проучвания. Това е най-добрият начин да се установи причинно-следствена връзка между диетата и намаляването на честотата на болестта на Алцхаймер, уточнява д-р Морис.

Известните също боледуват

Първите  симптоми се бъркат с остаряване и свързаните с това нормални процеси на отслабваща концентрация. Модерната медицина не приема, че възрастният човек е умствен инвалид. Вече са създадени тестове за ранно откриване на риска - 8-10 години преди клиничните прояви. Това е времето на отсрочка, в което е възможно да се направят най-ефективните опити за помощ.

Над 35 млн. души с света са с такава диагноза. Напук на теорията, че хората, които работят с главата си, се предпазват от дегенерация, се разболяват и блестящи умове. Като отишлия си наскоро Тери Пратчет.

Финалът е ужасяващ. В последните фази човек е напълно зависим от болногледачите. Циничното определение е, че вегетира като растение. Не знае кой е и не може да изпълни и най-проста задача, залежава се, не може да се храни сам. Причината за смъртта обикновено е външен фактор, като например пневмония или рани от неподвижното лежане. За такъв край повечето народи имат поговорката “Отърва се”.

Шах за свеж мозък? Окей, но трябва и 1/2 час ходене

Хората, които се занимават с интелектуални дейности като четене, шах, решаване на судоку и кръстословици, възрастните, които учат чужди езици или да свирят на музикален инструмент, са в по-малък риск от алцхаймер. До този извод са стигнали учени от различни раси и народности по целия свят. Най-често обяснението се търси в теорията за познавателния резерв - нещо като аналог на натрупването на сила в резултат на физически упражнения.

Но, изглежда, когато караме мускулите да работят, помагаме на мозъка да се опазва от дегенеративни проблеми.

На лекцията, която изнесе пред препълнена зала в София тази седмица, известният френски кардиолог и диетолог д-р Фредерик Салдман препоръча като мярка за удължаване на младостта на ума физическата активност.

Толкова е просто, а работи така ефективно! Половин час на ден без прекъсване, но всеки ден, без изключение, разходки, бягане, упражнения, плуване или друг спорт намаляват с 40% риска от развитие на алцхаймер, категоричен е д-р Салдман.

Болестта е дегенеративно заболяване, което, образно казано, изтрива паметта. Ужасяващото е, че пациентите постепенно губят представа дори за своята идентичност, забравят близките си, даже и езика си. След като заболяването се задейства, няма лекарство за спиране на необратимото разрушаване на нервните клетки. Но човек може да живее така, че да намали максимално вероятността да се окаже в онези 8% от хората на възраст до 65 г., които се оказват в ада на болестта на Алцхаймер, казва лекарят. Според него, ако човек взима мерки срещу високия холестерол, диабета, хипертонията, затлъстяването, може да намали риска. Възможно обяснение е, че всички тези проблеми на съвременния западен човек увреждат артериите, включително на тези, които “хранят” мозъка. Когато там се натрупат атеросклеротични плаки, се влошават оросяването и доставката на кислород. Възможно е дефицитът да спомага да се проявят гени, свързани с деменцията. Но някои теории свързват заболяването и с предшестващи тежки травми или инфекции.