- Д-р Николова, реалистичен ли е стремежът човек да влияе на настроението си с подбор на храни?

- Серотонинът, наричан разговорно хормон на щастието, взема участие в процесите на мислене, чувстване, спомняне и представяне. Той

спомага за

разграждането

на хормоните на

стреса - кортизол

и адреналин

Когато човек има високи нива на серотонин в кръвта, наистина мисли по различен начин.

- Гледа на живота през розови очила?

- Не си го представяйте като потапяне в илюзии. По-вярно е да се каже, че вместо човек да виждат само трудностите и проблемите, запазва и чувствителността си да търси и намира възможните решения. Когато нивото на хормона на щастието е в по-високи количества, сме позитивни, преодоляваме пренатоварването и ежедневния стрес и в крайна сметка се предпазваме и от депресия. Понякога тя е очевидна, но често остава скрита в ранните си фази. Което не пречи да се задълбочава до момента, в който става разрушителна.

- И от това, което ядем, зависи дали стресът ще ни повлече към депресия?

- Храненето засилва производството на серотонин в нашия организъм. Огромен е броят на проучванията, свързващи липсата на серотонин в организма ни с редица болести - от депресия през диабет до болестта на Алцхаймер.

- Как да се храним, за да си осигурим достатъно високи нива на серотонин?

- Много изследователи смятат, че е уместно

да се прилагат диети,

наподобяващи

модела на хранене

на нашите предци преди милиони години, станала популярна като палеозойска диета, защото тогава нашият организъм ще произвежда значително повече серотонин и дори и при стрес няма да се стига до недостиг.

- Конкретно кои вещества от храната катализират производството на серотонин в организма?

- Решаваща за синтеза на този така важен хормон е аминокиселината триптофан. Тя представлява незаменима аминокиселина, която не се синтезира в нашия организъм и е възможно да си я набавяме само и единствено чрез храната. Едни от

добрите източници

на триптофан са

продуктите от

животински произход

- месо, мляко, млечни продукти и риба.

- А ако човек се придържа към предимно растителна храна?

- За интересни резултати от свое проучване в тази посока съобщи неотдавна Харвардският университет. Екипът установява, че особено

ефективен подход

за попълване

на запасите

от триптофан

са пълнозърнестите,

но сурови храни,

изискващи

дълго дъвчене

Дори са по-ефективни от месото и месните продукти, смятат тези учени.

- Кои храни влизат в тази категория?

- Суровата пълнозърнеста храна като мюсли (овесени, пшеничени ядки и пр.) изисква продължително сдъвкване. При тези храни има и една друга особеност, свързана с факта, че съдържат въглехидратна компонента и непълноценни белтъчини.

Установено е, че когато се приема храна, богата на въглехидрати на гладен стомах, т.е. има малко източници на енергия, се покачват и нивата на инсулин в кръвта.

В крайна сметка се опосредства и улеснява транспортирането на аминокиселините в мускулите.

Но триптофанът

е едно изключение

- почти не реагира

на инсулина и

остава в кръвта,

при което вече не трябва да се конкурира с останалите аминокиселини, за да премине през кръвно-мозъчната бариера. Той незабавно достига до мозъка и там се превръща в серотонин.

А както казахме, хормонът на щастието подобрява настроението ни. Една ефективна закуска за предпазване от черни мисли и депресия е всекидневно да се консумират прясно смлени зърна.

Най-добре от позицията на науката за храненето с оглед цялостното въздействие върху организма е да са различни видове. Може да се комбинират с пресни плодове и кисело мляко, след което

да се дъвче дълго

всяка хапка, за да

може триптофанът да

се усвои ефективно

от организма.

- Кои други храни подобряват настроението?

- Списъкът е дълъг. Богати на триптофан са и сиренето и кашкавалът, соята, фъстъците, лещата, кашуто, орехите, яйцата и рибата, месото, оризът - по възможност пълнозърнест, пшеницата, бананите, доматите.

За поддържане на добро настроение от изключително голямо значение е придържането към балансирано, разнообразно и редовно хранене.