30°C   София
 

Само 1 от 10 пълни деца расте със слаби родители

Моделът на хранене и вкуса са едни от най-трайните стереотипи, създавани в детството, и промяната им в по-късна възраст изисква много усилия. Които често са продиктувани от наднормено тегло и свързаните с това заболявания и неудоволствие от фигурата.

Още в първи клас между 20 и 30% от децата са вече с наднормено тегло. Което кара диетолозите да изоставят формулировката за спиране на затлъстяването и да говорят за забавяне на темпото, с което то се превръща в проблем. Последиците от бързото увеличаване на дебелите деца е

подмладяването

на “старческия”

диабет - среща се

и при 6-7-годишни

Медицината го свързва с нездравословното хранене - лакомства и напитки с добавени захари. И с намален разход на енергия на фона на преяждане - дълги часове пред телевизора или компютъра, много често в комбинация с механично похапване на чипс и други солени и мазни храни.

Тези ужасни навици водят и до ранно увреждане на кръвоносните съдове и създаване на предпоставки за атеросклероза. Колкото и да звучи невероятно - да, реални данни на американски военни лекари сочат, че тя започва още в детството -

има плаки дори

в кръвоносните

съдове на

18-20-годишни

Причината за това е свързана с ранното натрупване на мазнини в организма. Науката вече знае, че за това има и генетични предразположения, но много по-голяма е ролята на навиците за хранене в семейството.

Според доц. Людмила Иванова, зам.-декан на Медицинския факултет на Софийския университет и специалист по хранене и диететика, рискът за наднормено тегло на детето е 50% при един пълен родител и скача до 80%, ако и мама, и татко имат излишни килограми. Едва 10% от пълните деца имат слаби родители.

Много неблагоприятни са последиците за здравето, ако тлъстините се натрупат преди пубертета. Във възрастта на бушуващите хормони може да се стигне до трайни отклонения в хранителните навици. На единия полюс са диетите -

в гимназията 3/4

вече са гладували

за отслабване,

увеличават се

и анорексията

и булимията

- хранителни разстройства с продължителен отказ от храна до смъртоносно измършавяване или безконтролно преяждане с последващо предизвикване на повръщане.

Според специалистите в детството по-ефективно е при наднормено тегло да се увеличи разходът на енергия, отколкото да се преследва рязко намаляване на калории. Друг принцип е, че и детето ще се храни по-здравословно, ако така правят родителите му.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

Аби Кланси е най-секси мамчето! Жената на Питър Крауч показа уникално тяло, след като роди четвъртото си дете. Само шест седмици по-късно красавицата няма грам излишно тегло и бързо се похвали със секси снимка по бански. Феновете на Аби са в истински шок и не могат да повярват как може да изглежда по този начин.

Атрактивната бивша асистентка на "Сделка или не" Жасмина е готова да си направи цяла детска градина. Блондинката е майка на три деца, но не крие желанието си да роди отново. "Това е най-хубавото нещо. Нямам против да имам още деца. След години остават само спомените с децата", разсъждава Жасмина. Права е!

Да почука на врата и да изчака отговор, преди да я отвори, е само едно от тях. Вижте кои са останалите. Когато се обаждаме по телефона, първо представяме себе си и казваме кого търсим. Казваме винаги благодаря, дори за малките жестове. Най-вече за тях. Никога не използваме неуважителен тон пред по-възрастни хора и не прекъсваме.

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Емблематичния музикант Буги Барабатае починал тази нощ на 58-годишна възраст. Неговите колеги от радио Z-Rock написаха скръбен статус във Facebook страницата си, който гласи: "Нашият Буги тази нощ си отиде... Нямаме думи... Съкрушени сме". Причината за смъртта все още не е ясна, но в социалните мрежи фенове на музиканта вече изказват

Истинска сватба вдигнаха на поляните на Рожен двама млади българи, които живеят в Германия.Марин Василев от Тетевен предложи на Никол Истаткова от София на колене, подавайки й пръстен пред очите на кумовете Лора Тодорова от София и Димитър Тодоров от Пазарджик. Всички живеят в Германия. Решават да дойдат в народни носии на събора на Рожен и

"Минах по този път като треньор, след мен минаха много, но все там оставаме. Нещо не ни достига да бъдем на голям форум. Все ме питат хората кога ще се повтори това американско лято, но времето си минава и ние нищо не правим за това развитие. На мен това ми е болна тема. Мисля, че няма да се повтори много скоро.