Лекарите: Поне веднъж в годината си изследвайте кръвната захар

Съвременното схващане за храненето при риск от диабет вече отрича широко препоръчваните в миналото големи количества белтъчини, и то предимно от животински произход

Редовно ходене поне по половин час, но всеки ден намалява риска от развитие на диабет тип 2 с 35-40 процента. С разходката човек покрива минимума за препоръчваната от Международната диабетна федерация умерена физическа активност.

Още по-добро е въздействието, ако човек намира време и ентусиазъм за по 30-ина минути бягане, плуване, танци, каране на колело. По този начин се оптимизира метаболизмът на глюкозата. Като комбиниран ефект двигателната активност работи и за изгарянето на мазнините и намаляването на телесното тегло.
Преминаването към по-динамичен физически режим е особено важно при изразени мастни депа около талията - един от признаците на метаболитен синдром. Коремното затлъстяване е чест проблем и при хората в предиабет. Сигналите, които тялото ни дава на този етап преди същинското заболяване, са дискретни и обикновено не им се обръща внимание. Всеки човек може да си обясни чувството на отпадналост и лесна умора с преходно напрежение. Но има и по-характерни симптоми, които вече трябва да ни подсещат, че се случва нещо съвсем нередно. Сред тях са повишена жажда и позиви за често уриниране, които не престават дори нощем. Друг знак за “подслаждане” на кръвта са упорити сърбежи, чести кожни инфекции, трудно заздравяващи рани.

Не е задължително всички оплаквания да са налице, за да се изследва човек. Напротив, и без каквито и да било смущаващи го признаци веднъж годишно трябва да изследва кръвната си захар на гладно, съветва доц. Даниела Попова. Ако глюкозата е над 6,1, това вече е недвусмислен сигнал за по-задълбочено тестуване. При него се правят последователни измервания на гладно и след т.нар. обременяване с глюкоза.

Съвременното схващане за храненето при риск от диабет вече отрича широко препоръчваните в миналото големи количества белтъчини, и то предимно от животински произход. Сега се залага на рационално разнообразно хранене с пет порции плодове и зеленчуци на ден и умерени количества нетлъсти месо, мляко и млечни продукти на фона на ограничаване на бялата захар, бялото брашно и мазнините, особено наситените.

Преди 93 г. за първи път е инжектиран инсулин на умиращ от диабет юноша - 14-годишния Леонард Томсън от Канада. Така д-р Фредерик Бантинг спасява момчето, а медицината записва първата революционна стъпка в лечението на обменното заболяване. Днес вече има и нови начини на приложение на инсулина, но основната терапия остава непроменена.

В знак на признателност рождената дата на д-р Томсън - 14 ноември, е определена за Световен ден за борба с диабета.
Заболяването е хронично и с изключително висока лична и социална цена. Усложненията от диабета засягат буквално всички органи и системи. А за лечението отиват над 10% от бюджетите за здравеопазване. Затова и правителствата и световната здравна общност залагат на програми за профилактика. Целта им е да се увеличи информираността в обществото.

Едновременно със запознаването с признаците и рисковите фактори за развитие на заболяването се акцентира върху скрининговите кръвни изследвания. Надеждата е така да бъдат открити още на ниво предиабет хората, които след години ще бъдат пациенти.