Да превърнем обикновенния чай в целебна напитка, укрепваща здравето

В горещите дни се препоръчва много чай, който охлажда , но и ободрява. Като добавка към него могат да се добавят не само лечебни растения, но и много плодове като ябълки, сливи, праскови, кайсии, различни ягодоплодни, семена от анасон, кардамон, карамфил и други. Неповторим вкус придават цветовете на розата, жасмина. Чайните композиции могат да бъдат много полезни, ако знаем в какви случаи помагат използваните растения.

Цвят от бъз: идеална защита срещу респираторни вирусни инфекции

Кайсия: при анемия, коклюш, бронхит, възпаление на трахеята и бъбреците, суха кашлица.

Анасон: при кашлица, възпаление на дробовете, на дебелото и тънките черва, бъбреците и пикочния мехур, подут стомах.

Къпина: при хранителни отравяния и заболявания на горните дихателни пътища.

Жасмин: ревматизъм, обща отпадналост, ниско кръвно налягане, гастрит с понижена киселинност, лош апети.

Горска ягода: възпалителни процеси в стомашно-чревния тракт, колит, нарушен солеви обмен, малокръвие, бронхеална астма, жлъчно-каменна болест.

Джинджифил: при липса на апетит, повръщане, бронхиална астма.

Невен: невроза, хипертония, стенокардия, язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника, заболявания на бъбреците и жлъчния пмехур, ангина.

Лавандула: има успокояващо и спазмолитично действие при безсъние и невроза.

Малина: при малокръвие, възпаление на стомаха и червата, слабо изразен диабет, неврастения и невроза.

l l l

Сироп от бъз

Една от най-разхладителните и полезни напитки.

Продукти: 40 прясно набрани цвята от бъз, 5 л вода, 2 лимона, 2 пак. Лимонтозу,захар

Приготвяне: Цветовете от бъз се заливат със студена вода. Прибавят се лимоните нарязани на кубчета и разтвореното в малко вода ли4монтозу. Оставя се на хладно място да престои 48 часа. Прецежда се през тензух.Измерва се чистата течност и се добавя захарта - на 1 л теност 1,5 кг захар. Ако искате да е по-сладък 2 кг. С дървена или плбастмасова лъжица се разбърква докато захарта се разтвори напълно. Налива се в стъклени бутилки и се съхранява на хладно.

Преди употреба се разрежда с обикновена или газирана вода.