Проучване във Финландия показва 8% нагоре в първите дни, ще го представят на среща на Американската академия по неврология през април.

Изкуственото преместване на стрелките на часовника с час напред или назад заради лятното часово време може да бъде свързано с временно повишаване на риска от исхемичен инсулт според предварително проучване, съобщи “Сайънс дейли”. Всяка промяна в ритъма на живота, която е свързана с времето за излагане на дневна светлина, както е при преминаването към лятно или зимно часово време, е своеобразен стрес за организма. Причината е, че
разбутването
на стрелките влиза
в противоречие с
вътрешния часовник,
който генерално се сверява по часовете нощна тъмнина и дневна светлина.
При естественото увеличаване или намаляване на деня през сезоните синхронизирането става плавно минута по минута. Изкуственото превъртане на стрелките грубо принуждава организма да смени ритъма си.

Научният труд ще бъде представен на 68-ата годишна среща на Американската академия по неврология през април. До публикация в рецензирано медицинско издание данните се смятат за предварителни.
Предишни изследвания са показали, че смущения в циркадния ритъм на човека, наричан популярно вътрешен часовник, увеличават риска от исхемичен инсулт. Циркадните ритми се отнасят до последователността на биологичните процеси в организма, които се случват в продължение на 24 часа и до голяма степен са в отговор на светлината и тъмнината. Ние искахме да разберем дали и лятното часово време излага човека на подобен риск. Това обяснява д-р Йори Русканен, дм, от университета в Турку, Финландия - един от ръководителите на изследването.

Исхемичен инсулт е най-честият вид мозъчен удар. Той се причинява от тромб (съсирек), който блокира притока на кръв към мозъка.
За проучването изследователите взели данните за Финландия в продължение на 10 г. и сравнили броя на инсултите в периодите 2 седмици преди и 2 седмици след промяната на часовото време.
Средният процент
исхемични инсулти
се оказал по-висок
в първите 2 дни от
лятното часово време,
но след това средностатистическите разлики се стопявали.

Учените очертали и групите хора, при които рискът бил най-висок.
За пациентите с рак била установена с 25% по-голяма вероятност да получат удар след превъртането на стрелките, отколкото в друго време през годината. В първата “лятна” седмица се увеличавали с 20% и пациентите над 65-годишна възраст с инсулт.

Трябва да се направят по-нататъшни изследвания, за да се разбере по-добре връзката между тези изкуствени резки промени в ритъма и опасността от инсулт. И особено да се разбере дали има начини този риск да се намали, казва д-р Русканен. Той изтъква, че
работата на смени
и безсънието също
са обвързани
с повишен риск
от заболявания,
включително инсулт,
и също са свързани с проблеми във вътрешния часовник.

Увеличението на случаите след преминаването към лятно часово време в разглеждания конкретен период не означава, че преходът потенцира риска при всеки човек, уточнява ученият.

Часовете сън и неговото качество влияят на физиологични процеси (като например намаляване на кръвното налягане), които се смятат за относителна защита срещу мозъчен удар. Когато сънят е нарушен, може да настъпят промени и в естествените защитни биологични процеси, коментира неврологът д-р Андрю Лим, който не е участвал в проучването.