Стрес и лоша храна правят кисела среда в организма, идеална за болести

Болестите не се появяват изведнъж. Балансът в организма се нарушава постепенно и в един момент идват симптомите, казва д-р Мария Грозева, педиатър и хомеопат от Хасково. При много хора старчески болести като диабет, хипертония се проявяват в млада възраст. Кои са причините? Постоянната злоупотреба с индустриално преработени храни, синтетични витамини и лекарства потискат имунната и хормонална система. Оттам намалява жизнеността. Подобни промени се отразяват и на следващите поколения и наследствените болести може по-рано да се изявят, посочва д-р Грозева. Според науката епигенетика здравето зависи не само от гените, а в много по-голяма степен от това, как им влияем чрез начина си на живот.

Стресът е неизменен ежедневен спътник

на съвременния човек, но трябва да се научим да се справяме с него. Друга грешка – хората не обръщат внимание как се хранят, ядат много полуфабрикати или бързи закуски. Живеем в замърсена околна среда. Всичко това води до повишена киселинност на тъканите в организма, идеална среда за хронични възпалителни процеси.

Какво означава определението, че тялото ни е „кисело“? В човешкия организъм нормално киселинно-алкалният баланс е с Ph 7,35-7,45. Падне ли под Ph 7, средата е кисела. Храните, които подкиселяват тъканите, по правило не са с такъв вкус – това са месо, особено преработено, алкохол, изкуствени подсладители и оцветители. Ето няколко лесни съвета за балансирано хранене. Да се храним три пъти на ден, да ядем до усещане на ситост. Добре е да ставаме около 6 ч. сутринта. Следва основно измиване на зъбите – така премахваме токсините, отделяни от дихателната система нощем. Изпиваме чаша топла вода, за да активираме системата за изчистване на дебелото черво. Правим лека гимнастика или масаж, за да раздвижим кръвообращението. Вечеряме към 18 ч. В късния следобед и вечерта не се приемат сурови зеленчуци и плодове, а леко задушени, за да не натоварваме храносмилателната система.

Както бдим за хигиената на тялото, така трябва да се освобождаваме и от отрицателните емоции, които трупаме, посочва д-р Грозева. Можем да си помогнем и сами, като си изберем хоби - танци, рисуване, майсторене на нещо, стига да ни носи удоволствие. Но ако не се справяме със собствени сили, може да посетим хомеопат. Хомеопатичните лекарства подават сигнали на организма и задействат процеса на самоизлекуване и възстановяване на баланса. Всеки трябва да се научи да наблюдава себе си и да разпознава началните сигнали на болестта. Стигне ли се до засягане на невро-ендокринната и сърдечната система има сериозен риск от тежки усложнения като инфаркт или инсулт.

Неслучайно през пролетта се пости

Това е много добър момент хората да помислят за пречистване на черния дроб и храносмилателна система. Основното е да пием много вода –35 мл на 1 кг тегло при нормална физическа активност. За черния дроб д-р Грозева препоръчва и схема за дезинтоксикация с помощта на Шуслеровите соли – минерални соли, жизненоважни за клетките. Соли № 6 калиев сулфат, №8 натриев хлорид, №9 натриев фосфат и №10 натриев сулфат се вземат три пъти по 4 таблетки дневно от всяка сол в продължение на 10 дни. Има комбинация и при повишена киселинност - №9 – 3-6 таблетки сутрин, №10 – 3-6 таблетки на обяд, №11 силицея – 5-10 таблетки вечер преди сън. Можете да ги приемате, разтворени в малко топла вода. Течността се пие бавно, на малки глътки.

Лятното часово време пък поставя на изпитание вътрешния биологичен часовник. Може да върнем нормалния си ритъм отново със соли – №2 калциев фосфат – 5-10 таблетки сутрин, №5 калиев фосфат – по 5 таблетки на обяд, №8 – два пъти по 2 таблетки до 16 ч., и №7 магнезиев фосфат – 5-10 таблетки вечерта, преди лягане. Солите отново се разтварят в чаша вода. Схемата се прилага в продължение на месец и помага да намалим стреса и болестите в периода на адаптация.

Имунната система също се нуждае от подкрепа

особено през пролетта. Уморена е от дългата зима, от липсата на достатъчно свежа храна с витамини. Натоварват я резките температурни промени. Солите за силен имунитет са №3 железен фосфат – 2-5 таблетки сутрин, №6 – 2-5 таблетки на обяд, и №7 – по 2-5 таблетки вечер. Може да се добави и Инфлуцид – три пъти по 1 таблетка. С тази схема децата боледуват по-рядко.

Пролетта е и сезонът на алергиите. Има много пациенти, чиято имунна система реагира свръхактивно на малки по сила дразнители, посочва д-р Грозева. Хомеопатията може да помогне и тук с индивидуално предписание, като нормализира тази реактивност. При установена поленова алергия (сенна хрема) може да се започне с профилактика с хомеопатичното лекарство Ринитал - 3 пъти по 1 таблетка. Приема се 4-6 седмици преди пика на алергичната реакция. Още по-добър е ефектът, ако се добавят и Шуслеровите соли №3, №2 и №8. Дозата е 3-5 таблетки от всяка сол за два месеца.

Асоциацията на лекарите хомеопати в България с подкрепата на Немския хомеопатичен съюз организира безплатни образователни лекции за Световната седмица на хомеопатията 2016. Темата на седмицата тази година е: „Как да избягаме от семейните наследствени болести? Медицината развенчава митовете”. Лекциите ще се проведат от 18.30 ч. в: Бургас, 11.04., Куклен театър; София, 12.04., НДК, зала №9; Варна, 12.04., хотел „Черно море”; Пловдив, 13.04., хотел „Санкт Петербург”; Велико Търново, 13.04., Общината; Русе, 14.04., Доходно здание; Стара Загора, 14.04., хотел „Верея”.