Учени от САЩ очакват това да улесни скрининга

Мамографията е основно средство за отчитане на риска от рак на млечната жлеза. Ново проучване в САЩ обаче откри, че изследването може да даде информация и за състоянието на кръвоносните съдове, които “хранят” сърцето на жената. Това важно откритие може да улесни ранното открояване на риска от сърдечносъдови заболявания и да направи по-ефективна профилактиката.

В късна възраст болестите на сърцето стават водеща причина за смърт сред жените. Но страхът от рак на гърдата е този, който по-често ги води на профилактичен преглед. Затова и новото откритие за възможността за комбиниран преглед за двете опасности е особено ценно. Още повече че този допълнителен маркер за риск от инфаркт, изглежда, е дори по-надежден от други прогностични ориентири като напредването на възрастата, хипертонията и диабета, казват лекарите.

Досега не е изследвана връзката между плаките в артериите на гърдата - лесно видими за цифровата мамография, и натрупането на отлагания в коронарните съдове, които доставят кръв на сърцето. Изводът, че ако ги има не едното място, са много вероятни и на другото, е доказан чрез мамографски и компютър-томографски изследвания.

Плаките втвърдяват кръвоносните съдове и увеличават риска от инфаркт и инсулт. Калцирането на коронарните артерии се счита за ранен предупредителен сигнал за възможни сърдечни инциденти.

Плаките се състоят основно от холостерол, мазнини и възпалителни клетки.

Натрупават се по стените на кървоносния съд и го удебеляват, при което се намалява диаметърът и еластичността на съда - той склерозира. През стеснената калцирала артерия кръвта преминава все по-трудно и увеличава натиска върху стените. А с това и риска за сърдчецен инцидент

Американските учени са категорични, че цифровата мамография може да бъде надежден инструмент за скрининг за исхемична болест на сърцето.

При около 70 процента от жените в зряла възраст, които имали плаки в гръдните артерии, били открити отлагания и в коронарните съдове. Същата закономерност се потвърдила и за жените под 60 г. със сърдечни оплаквания. Половината от тези, при които било установено стесняване на корнарните артерии, се оказали и с калциране на гръдните артерии.

Още интересна и полезна информация четете в новия брой на седмичника "Клуб 100"