11°C   София
 

Д-р Емил Филипов е акушер гинеколог с 36 годишен стаж. Има над 42 публикации в български издания, предимно за Акушерство и гинекология. Провежда обучение на студенти по медицина, има множество специализации. От 2012 е медицински директор на МЦ Афродита и отговаря за дейността на Future Health Biobank в България - Първата частна акредитирана банка за съхранение на стволови клетки в Европа и банката на която се довериха и за 2015 г., най-много български семейства.

Живеем във век , който според учените ще е векът на молекулярната биология, което не е изненадващо. Защото ако преди няколко години възможността за съхранение на стволови келкти от кръвта на нашите деца беше като сцена от научна фантастика, днес това вече е почти ежедневно явление в българските родилни отделения.

Тъй като винаги ще има привърженици, но и противници във всяко ново развитие на науката, ние ще направим кратка презентация, за да хвърлим светлина върху основните моменти на съхранението на стволовите клекти.

Последните събития в областа на приложението на стволовите клетки, ни кара да бъдем оптимисти, че може би в много по-кратък период от очакваното от изследователите, нашите съхранени стволови клетки при правилно изолиране и добро съхранение, ще бъдат в състояние да лекуват паркинсон, детска церебрална парализа и други заболявания, които ще се прибавят към списъка на лекуваните до сега над 85 състояния.

През последните години сред лекарските среди и особено в родилните домове има изобилна информация за вземането и съхранението на стволови клетки. Едва ли има родител, който не би желал стволови клетки от детето му да се съхранят и с това да гарантира надеждата за спасение, ако не дай си боже то или член на семейството се разболеят от тежко заболяване.

Какво всъщност са стволовите клетки?

Стволовите клетки са основните градивни елементи на тялото ,които играят ключова роля за нормалното развитие на хората и имат съществено значение във всички етапи от човешкия живот. С прости думи те са първичните клетки в тялото , които дават началото на всички тъкани и органи на организма. По начало тези клетки са недиференцирани / омнипотентни / , които притежават способноста да се размножават и превръщат в други видове клетки в човешкото тяло. Тези клетки се извличат от кръвта в пъпната връв след раждането , обработват се , съхраняват се и могат да бъдат използвани дори 25 години по-късно. Учените доказаха , че кръвта , която е в пъпната връв и плацентата са безценен източник на стволови клетки, за самото дете и членовете на неговото семейство.

Как става съхранението на стволови клетки?

Ако искате да съхраните стволови клетки на вашето бебе, трябва да се свържете с някои от офисите на Future Health в страната, ние разполагаме с 4 офиса в най –големите бългаски градове, 25 специалисти които ще ви съдействат по всяко време за получаване на нужната информация. Вземането на стволови клетки е безопасна и бърза процедура, която може да се приложи на всяка раждаща жена. Правилното вземане на кръв и тъкан е много важно за последващата обработка и съхранение. Процесът е лесен, отнема около 5 минути и не застрашава нито майката нито бебето, тъй като се извършва непосредствено след раждането от нашите специализирани екипи в родилните домове.

Публична или частна банка?

Публичната банка действува на принципа на доброволното кръводаряване „ ти даваш за всички „, тоест стволовите клетки на вашето дете са дарени и могат да бъдат използвани от всеки.

В една частна акредитирана банка каквато е Future Health - първата частна акредитирана банка в Европа, пробата е лична собственост и се използва за детето и членовете на неговото семейство.

По последни данни на Изпълнителна Агенция по Трансплантация 2015 е поредната година през която Future Health е банката с най-много съхранени проби и в България. У нас функционират 5 чужди банки, но желаещите да съхранят в Future Health през тази година беше равен на всички останали банки взети заедно. На какво се дължи вашия успех?

Много са нещата които можем да изброим, но на първо място са високото качество на предлаганите услуги, финансовата стабилност на фирмата и успешните трансплантации. Не познавам друга фирма за съхранение на стволови клетки, действаща в България с лицензирани лаборатории от държавни органи, която съхранява, обработва, тества и доставя пробата за автоложна и фамилна алогенна трансплантация, както и да осигурява финансова подкрепа в случай на трансплантация.

Няма друга частна фамилна банка наградена от английската кралица. За 5 години Future Health носи това изключително отличие.

Факт е че и нашите трансплантации се отразяват от световно уважавани медии като БиБиСи.

Генералния директор на Future Health получи признанието - Член на Британската Империя / MBE / . Накрая, но не и на последно място, Future Health се представлява в България от МЦ „Афродита” . Като техни представители МЦ Афродита е акредитирана от Министерството на Здравеопазването, под постоянния контрол на Изпълнителна агенция по трансплантация и е строго специализирана в сферата на здравеопазването и репродуктивните технологии.

www.future-health.bgОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

ПОСЛЕДНО ОТ

С мъжа си ражда Лидия Инджова. Съпругът на звездата от „Съни бийч“ – Филип, е през цялото време до любимата си по време на най-щастливия момент в живота им. Наследникът на двойката се появи на бял свят преди повече от месец – 29 февруари. „Филип не само присъстваше, но ми беше истинска подкрепа. Когато всичко приключи, беше по-уморен и от мен..

Най-малкият пациент с коронавирус у нас се чувства добре, съобщи бТВ. Той е от Добрич.  Както съобщихме по-рано детето е на една годинка и с положителен резултат за COVID-19, с клинична картина на ларинготрахеит. Хоспитализирано бе заедно с майка си в инфекциозното отделение на болницата в Добрич. Двамата родители на 30 и 35 г

Бременната годеница на британския премиер Борис Джонсън потвърди днес, че е имала също като партньора си симптоми на Ковид-19, но вече се подобрява, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Кари Саймъндс обаче не е правила тестове, за да се потвърди дали е носител на вируса, както направиха Борис Джонсън и принц Чарлз

В малък град живеели две съседски семейства. В едното съпрузите постоянно се карали, обвинявайки се взаимно за всички несполуки и беди, а в другото живеели дружно, без никакви скандали. Удивлявала се инатата съседка на чуждото щастие. Завиждала. Изпратила мъжа си: – Иди и виж как го правят. Как при тях всичко върви гладко и спокойно

Как загубихме цивилизационната пътека в биологичната джунгла

Освен на еволюция - детайлно разработена от Дарвин - живите същества са способни и на инволюция....

Разбор на мислите в красивата тишина на коронавируса

В десетки необичайно тихи градове в Европа, Америка, Азия, Африка и Австралия, във внезапно...

Човечеството излезе в болнични

Как да ги обърнем в цивилизационен скок? Всички сме свидетели как Китай се справи със своя нов...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

От IP адрес в София тя била атакувана два пъти Съдии опитвали да пробият централизираната система за случайно разпределение на делата дори по време на почивки на екзотични острови. Това е едно от твърденията, чиято достоверност трябва да установи разследването на Софийската градска прокуратура. То започна в петък, след като стана ясно

Лондонското летище "Хийтроу" ще затвори днес една от двете си писти, след като броят на полетите намаля заради кризата с коронaвируса, предаде ДПА. Целта ни е да засилим сигурността за служителите, пътниците и товарите по време на епидемията от Ковид-19. Това каза миналата седмица говорител на най-голямото летище в Европа пред британската агенция

19 нови заразени с коронавируса за 24 часа, общият брой става 541. Това каза ген. Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг на Националния оперативен щаб. Той допълни, че няма нови области с констатирани случаи. 6 са настанени в болница, а вчера са изследвани 252-ма. В София са 15 случая, един в Благоевград, Стара Загора и Хасково - по 1

Китай е изнесъл медицински консумативи на стойност 10,2 милиарда юана (около 1,43 милиарда щатски долара) от 1 март насам. Сред тях са 3,86 милиарда маски за лице, 37,52 милиона защитни облекла, 2,41 милиона инфрачервени термометри, медицински вентилатори, тестови комплекти и очила, заяви Дзин Хай, служител на Централното митническо управление на