Честотата на рака на кожата се е утроила за 40 г. А при много от засегнатите диагнозата се поставя след дерматологичен преглед по повод на друго заболяване.  Това са основните причини за 11-и пореден път Българското дерматологично дружество (БДД) организира безплатни скринингови прегледи в цялата страна на 13 май в кампанията "Евромеланома". С доброволен труд в инициативата участват 200 дерматолози от София и страната. На 2 юни лекарите започват уникална национална кампания "Детска  Евромеланома" за ранно обучение на родителите за профилактика на рака на кожата.  Той не се появява веднага, но може да се провокира от често свръхизлагане на ултравиолетова радиация в детството или от тежко изгаряне на кожата в ранните години от живота, каза доц. Гриша Матеев, председател на дружеството.

Меланомът е един от най-смъртоносните видове рак. Смята се, че основната причина за него, както и за другите видове кожни тумори, е прекомерното излагане на слънце.

По най-консервативните стандарти децата не трябва да ходят на море до 5-годишна възраст. Съветвам родителите на малки деца да не ги водят на плаж до 3 г., а и тогава да го правят с голямо внимание и при спазване на всички правила за защита на кожата, обясни проф. Николай Цанков от Токуда болница и почетен председател на ДБД. Той от 5 г. е член на Българската антарктическа експедиция и по време на нея наблюдава ефектите от слънчевата радиация върху кожата.  

Всяка година членовете на експедицията се снимат в подкрепа на кампанията "Евромеланома". 

"На Ледения континент слънчевата радиация е най-силни и може да се установи, че  дори при максимална фотозащита те променят релефа на кожата - образуват бръчки. Слънчевият загар отдавна вече не е елемент от образа на успелия човек, защото се доказа безспорно, че той е рисков за провокиране на тумори, а освен това води до бързо остаряване на кожата, добави проф. Цанков. 

Проучванията показват, че родителите не знаят достатъчно за профилактиката на рака на кожата и подценяват ролята на слънцето в ранното детство. А 80 процента от времето, което човек прекарва на слънце в рамките на живота си, е до навършването на 18 г.  В същото време 55 процента от родителите казват, че на плажа прекарват с децата си повече от 4 часа на ден. Половината майки грешат в убеждението си, че е достатъчно да мажат децата със слънцезащитни средства 2 пъти дневно и само 20 процента го правят повторно след къпане, изтъкна доц. Жана Казанджиева от Александровска болница. Тя е в основата на организирането на българския формат на инициативата "Еврамелонома" от самото и създаване и застъпник за разширяване на здравната просвета и профилактиката на рака на кожата.

"Идеалното е е човек да се консултира за рискови изменения по кожата си 2 пъти годишно - преди и след сезона с интензивно слънце, но у нас по здравна каса не се предвиждат профилактични прегледи. Безплатният скрининг е възможност всеки, който е забелязал промени на бенки или появя на съмнителни образувания, да се консултира с дерматолог. Ранното откриване дава шанс за навременно лечение и добра прогноза", добави дерматоложката. 

Доц. Казанджиева е адаптирала достъпен за децата игрови модел за защита от слънцето чрез т.нар. правило на 5-те Н - намъкни (дрехи), намажи (фотозащита), нахлупи (шапка с периферия), намери (сянка), наложи (тъмни очила).  Тези съвети важат за всяка възраст, ако човек ги научи рано и ги спазва цял живот, значително ще намали риска от рак на кожата, казва специалистката.