1.Простатната хиперплазия, позната като “увеличена простата“ е физиологично обусловена. Вероятно всеки мъж, който живее достатъчно дълго, в един момент ще започне да изпитва затруднения в уринирането.

Не е ясно кое точно причинява увеличаването на простатата, но експертите се твърдят, че възрастта и нивото на тестостерон са от основно значение за развитието на аденом. За съжаление няма много медицински доказателства, че препарати, медикаменти или билки оказват съществено влияние и могат да спрат увеличаването на простатната тъкан.

2. Аденомът на простатата може да причини сериозни усложнения, ако не бъде лекуван.

Много господа смятат, че уринарните симптоми са част от процеса на стареене и съответно ги приемат за нещо нормално. Но те не отчитат факта, че ако бъде оставен без лечение, аденомът на простатата може да доведе до пагубни за здравето състояния: инфекции, болезнени камъни в мехура, повишено налягане и увреждане на бъбреците, дори бъбречна недостатъчност.

3. В дългосрочен план хиперплазията на простатата може да причини уплътняване на стените на пикочния мехур и намаляване на капацитета за вместимост на урина

Докато простатата расте, тя притиска уретрата и я запушва, което причинява нарушаване на естествения процес на уриниране. За да компенсира запушването, мускулната стена на пикочния мехур започва да прави по-силни контракции, за да изкара течността. Това причинява удебеляване на стената на мехура, от което вместимостта му намалява. С времето пикочният мехур помества все по-малко и по-малко урина. Нуждата от уриниране се зачестява. И тъй като запушването се влошава, контракциите спират да изпразват мехура напълно. Резултатът е задържане на урина, вкл. невъзможност за уриниране и наложително поставяне на катетър!

Не случайно специалистите препоръчват ежегоден преглед на простатната жлеза за мъжете над 50 години. През м. Май в Хил клиник, в специализираното урологично отделение, профилактичният пакет е с 20% намаление и струва 40 лв. Пакетът включва: прецизен преглед и диагностика. В Хил клиник се поддържа изключително високо ниво при диагностика състоянието на простатата при мъжа. Освен детайлно снемане на анамнеза, анализ на специалния Международният простатен симптоматичен индекс (МПСИ, IPSS), ректален преглед, ехографско изследване, определяне обема на жлезата и остатъчната урина, се прави задължително и кръвен тест PSA.

За повече информация: 02 439 3131 или hillclinic.com