Лекари от Франция алармират за последиците за здравето от токсичен тежък метал. Той се съдържа в основни хранителни продукти като хляб, зърнени храни и картофи, съобщи Euronews.

Кадмият, който причинява рак при хората, се среща естествено в почвата и се използва във фосфорните торове. Това означава, че попада в хранителната верига чрез културите. Храната е основният източник на излагане на кадмий за повечето хора, въпреки че цигарите също съдържат метала.

Сега Френската асоциация на медицинските специалисти (URPS) твърди, че се наблюдава „експлозия на замърсяване на малките деца" поради начина им на хранене, което вероятно ще има последици за здравето им, когато пораснат, пише БГНЕС.

„Металът се счита за един от най-токсичните в света", се казва в писмото на лекарите до френското правителство, което е с дата 2 юни.

Кадмият е свързан с рак на панкреаса, белия дроб, простатата и бъбреците, както и със сърдечни заболявания, проблеми с плодовитостта, увреждане на бъбреците, неврологични проблеми и костни нарушения.

По данни на френската агенция за безопасност на храните и околната среда (ANSES) 0,6 % от хранителния режим на възрастните е с твърде високо съдържание на кадмий. Но този дял нараства до 14% за децата на възраст от 3 до 17 години и до 36% за малките деца под тригодишна възраст.

Между 2000 и 2022 г. Италия е докладвала най-много сигнали за замърсяване с кадмий в ЕС, следвана от Испания, Германия, Франция и Полша, според проучването за 2023 г.

ЕС е забранил фосфатните торове с повече от 60 mg/kg кадмий, а няколко държави са определили по-строги граници.

Но Франция, която е водещ потребител на фосфатни торове в ЕС, не е предприела мерки за по-нататъшно намаляване на ограниченията за кадмий, въпреки че изследователите твърдят, че ограничението на ЕС от 60 mg/kg не е достатъчно.

Групата на лекарите призова френското правителство да започне кампании за повишаване на осведомеността, да се опита да промени менюто на децата в училищата, да насърчава биологичните храни поради по-ниските нива на кадмий в тях и да проследява нивата на излагане на риск сред пациентите.

Например в писмото се посочва, че в САЩ замърсяването с кадмий е намаляло от 60-те години на миналия век насам благодарение на „по-доброто управление на утайките от отпадъчни води в земеделските почви".