С напредването на месец юли времето става все по-слънчево и горещо. В следващите седмици дневните температури ще се движат на ръба на поносимостта с усещане за жега и задух. Горещините са опасни за възрастни и деца. 

Би Би Си информира какво трябва да знаем за влиянието на топлината върху здравето и как да се пазим и охладим.

По принцип тялото се стреми да поддържа около 37°, независимо дали в снежна буря, или в топло време. Това е температурата, при която организмът ни е програмиран да действа нормално. Но в горещините

той  заработва по-усилено, за да поддържа ниска основната температура,

кръвоносните съдове се разширяват, кръвното пада, сърцето тупти по-усърдно, за да изтласква кръвта.

При разширяване на съдовете с цел да се изпусне топлина  започва потене. Потта се изпарява и така кожата се охлажда. Но при обилно потене и запушени потни жлези потта не може да излезе на повърхността и се натрупва под нея. Това може да причини топлинен обрив със сърбежи. Повишеният приток на кръв може да подуе краката – появява се периферен оток.

Изпотяването води до загуба на течности и сол и което е изключително важно - балансът им в тялото се променя, обяснява британската радиостанция. Това, заедно с ниското кръвно, води до топлинно изтощение. Симптомите са: световъртеж, гадене, объркване, припадъци, мускулни крампи, главоболие, обилно потене, умора.

Ако кръвното падне твърде ниско, опасността от инфаркт нараства

Британската агенция за здравна сигурност дава следните инструкции за поведение в жегите:

- По възможност останете на закрито и хладно, пуснете завеси и щори в стаите със слънчево изложение.

- Пийте много течности и не прекалявайте с алкохола.

- Не оставяйте никого, особено бебе, деца и животни, в автомобила.

- Пазете се от слънцето между 11 и 15 часа, когато то е най-силно.

- Стойте на сянка, използвайте слънцезащитни продукти с висок фактор и носете шапка с периферия.

- Избягвайте физически натоварвания в най-горещата част на деня.

- Ако сте дълго навън или ще пътувате, вземете със себе си вода.

- Осигурете грижа за възрастни и болни близки и тези, които живеят сами.

За да можете да спите в горещините, охладете, доколкото е възможно,  спалнята, завийте се само с тънък чаршаф. Придържайте към обичайната си рутина за лягане.

За да помогнем на отмалели от жегата хора, те трябва да бъдат охладени в рамките на половин час, тогава последствията обикновено не са  сериозни. Как да стане това?

- Преместете ги на хладно място.

- Накарайте ги да легнат и да повдигнат леко краката си.

- Дайте им да пият много вода или хидратиращи напитки.

- Охладете кожата им – напръскайте ги или ги намокрете с гъба с хладка вода, направете им вятър с ветрило или вентилатор. Студени компреси на подмишниците и врата също помагат. Ако пострадалият не се съвземе до 30 минути, повикайте линейка.

Хората с топлинен удар обикновено спират да се потят, въпреки че им е много горещо. Температурата им може да скочи над 40° и да изгубят съзнание.

Кой е в най-голям риск?

Тялото на възрастни и сърдечноболни хора е по-уязвимо от жегите. Диабетиците може да изгубят повече вода за кратко време, заболяването променя кръвоносните им съдове и способността за изпотяване.

Заради болести на мозъка като деменция понякога пациентите не усещат топлината или са безпомощни срещу нея.

Децата без надзор и бездомниците са застрашени от прекомерно излагане на слънце. Високите температури са особено безмилостни към хората,  живеещи на последните етажи.

Повишават ли някои лекарства риска? Да, но хората трябва да продължават да ги вземат, както им е предписано, казват специалистите пред Би Би Си. Но същевременно да полагат повече усилия да се охлаждат и хидратират.

Диуретиците например, които се ползват масово при сърдечни проблеми, повишават  изхвърлянето на вода и в жегите има опасност от обезводняване и дисбаланс на ключови минерали в тялото.

Хапчетата срещу хипертония понижават кръвното налягане и при разширяване на кръвоносните съдове в топлото време може да го смъкнат  допълнително до опасни нива.

Някои лекарства срещу епилепсия и паркинсон блокират изпотяването и затрудняват охлаждането на тялото.

При обезводняване концентрацията на медикаменти като литий и статини в кръвта е възможно да се повиши и да създаде проблеми.

Убива ли топлината? Всяка година в Англия има около 2000 смъртни случая, причинени от високи температури. При сегашните аномалии се очаква положението да се влоши, съобщава Би Би Си. Най-много жертви вземат сърдечните удари и инсултите. Рискът от смърт се появява, когато термометърът надхвърли 26 градуса. Има доказателства обаче, че фаталните инциденти са повече не през пиковите жеги, а през пролетта. Това може да се дължи на факта, че с напредването на лятото започваме да променяме поведението си и свикваме да се справяме с жегата. По данни от предишни горещи периоди скокът в смъртните случаи става много бързо - в рамките на първите 24 часа от настъпването на жегата.