Пикът на епидемията от коклюш е преминат. Това съобщи националният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Все по-малко са случаите, достигнаха до около 100-120 седмично, обясни той пред Би Ти Ви. България успя да се справи сравнително добре, особено в сравнение с това, което се случва в другите страни от Западна Европа и на Балканите, отчете здравният инспектор. В Румъния коклюш продължава да поваля по над 8000 седмично. Няма от какво да се притесняваме това лято, успокои доц. Кунчев, но напочни, че трябва да се спазват елемантарните хигиенни норми и призова на морето и в планината да носим антисептични кърпички.

600 бременни са се ваксинирали, две седмици риск при бебетата е избегнат със смъкването на прага на имунизацията от два месеца на месец и половина след раждането, ограничава се възможността вирусът да намира нови неимунизирани лица, напомни той. Четири седмици вече се регистрира намаляващ темп на развитието на коклюш, обобщи доц. Кунчев.

Мен обаче много повече ме притеснява ситуацията с морбили, призна той. Като начин на протичане и последици това заболяване е по-опасно. Имаме 5 внесени случая от деца, живеещи в чужбина, които нямат имунизации. Те не успяха да го разпространят, но така или иначе ще имаме ситуации, това ще продължи като внос и трябва да сме много внимателни, предупреди държавният здравен инспектор. Най-важното е да не се пропускат имунизациите. 

Тигровите комари са опасни, но и останалите пренасят болести, напомни още държавният здравен инспектор. Няма логика да се фокусираме само върху един вид. Иначе още преди няколко години са засечени тигрови комари в южните райони на България - по долините на Струма и Южното Черноморие. Тренд по света е през последните години да се увеличават случаите на заболяване от денга, която те пренасят, тежкото протичане е с кръвоизливи. Прави ми впечатление, че още сме в средата на юни, а вече имаме 5 внесени случая на денга, и то от хора, които са били в луксозни хотели в южни държави, съобщи доц. Кунчев.

71 са случаите в южни европейски страни през 2022 г, (Португалия, Гърция, Кипър), а през 2023 вече са 130. Очаква се 2024-а да удвои темпа на нарастване на местните случаи на денга треска. Внесените пък са близо 5000 за миналата година, т.е. европейци, заразили се при пътувания на друг контитент.

Ухапванията от кърлежи са чести, но заразените паразити са между 5 и 15-20 процента. Въпреки това имаме удвояване на случаите на лаймска болест и на марсилска треска, съобщи още експертът. Повечето общини са се справили навреме с пръсканията, има обаче и изключения. Доц. Кунчев спомената изискването да се правят обществени поръчки за наемането на фирми за пръскане, както и за косене, като една от причините за някои случаи на забавяне.