Проучване: в замразеното топче лошите клетки гинат, рецидивите са само 10%

Лечението с екстремен студ е популярно като метод за премахване на образувания по повърхността на кожата и като терапия, която спира хронична болка. Най-новото в историята на медицината приложение на вледеняващия студ е за лечение на рак. Туморът не се премахва с помощта на скалпел, а се унищожава чрез замразяване. Техниката се прилага като иновативен, щадящ и по-нискорисков метод за отстраняване на злокачествени образувания, след който пациентите обикновено се прибират вкъщи същия ден. Техниката е особено адекватен избор, когато не се препоръчва операция поради напреднала възраст, сърдечни проблеми, високо кръвно налягане или при започнала химиотерапия за друг рак. Цялата манипулация продължава между половин и един час.

Процедурата обикновено е по-безопасна и по-малко инвазивна от класическата операция за изрязване на болна тъкан. Условието е туморът да е сравнително малък по размер. Или поне така беше досега. Ново изследване показва, че със замразяване могат да се премахнат и големи тумори на гърдата. При това с несравнимо по-малък риск от рецидив според онколозите от нюйоркския Memorial Sloan Kettering Cancer Center, които са направили клиничното проучване.

От 60 лекувани пациентки 48 са имали инвазивен дуктален карцином, пет пациенти са имали инвазивен лобуларен карцином и седем - друга разновидност. Третираните от тях тумори са с размери до 9 сантиметра. А до 16 месеца ракът се връща едва при 10%. Онколозите са представили резултатите от своите изследвания на годишната научна среща на Дружеството по интервенционна радиология в Солт Лейк Сити.

“За пациенти, които имат по-големи тумори, но не могат да се подложат на операция, този подход може да бъде по-ефективен от сегашния стандарт за грижа - смята д-р Йоланда Брайс, която участва в изследването. - Когато се лекуват само с лъчева и хормонална терапия, туморите в крайна сметка ще се върнат. Така че фактът, че ние имахме само 6 рецидива, е обнадеждаващ.”

Процедурата, която използва газ за замразяване и унищожаване на анормални клетки или болна тъкан, се нарича криотерапия или криоаблация.

При нея лекарят уточнява прецизно мястото на тумора с обикновен апарат за ехография с ултразвук или чрез компютърна томография. Прави се локално обезболяване, така наречената местна упойка, за овладяване на напрежението на пациентите често се дават и леки успокоителни. След това в гърдата се вкарва апликаторът, който ще достави вледеняващия газ. Представлява сонда, подобна на широка куха игла, която се позиционира непосредствено до или вътре в тумора.

В зависимост от техниката криосондата може да работи с течен азот, течен азотен оксид, въглероден двуокис, сгъстен газ аргон. При около минус 70 градуса се създава ледена топка около тумора и клетките му бързо загиват, а след това се оставя да се затопли. Процесът на замразяване и размразяване обикновено се повтаря няколко пъти. При голям размер на рака се използват няколко криосонди едновременно. Разполагат се така, че замръзването да е равномерно във всички сегменти на образуванието.

Унищоженият тумор не се изважда - с времето организмът сам елиминира мъртвите клетки с процес, подобен на естествената асимилация на стари нежизнеспособни или “дефектни” клетки.

Методът е прост, а се свързва с по-малко странични ефекти, твърдят изследователите. Например: по-малко белези (на практика няма разрез), по-бързо възстановяване, по-малко увреждане на околните тъкани, по-нисък риск от инфекции. Във всички случаи се замразява само раковата тъкан и това не нарушава външния вид на гърдата - предимство, което в много случаи се поставя на първо място от жените с тумори на млечната жлеза.

Пред Fox News д-р Брайс обяснява, че най-големият риск от процедурата е изгаряне на кожата от екстремния студ, което се лекува с мехлем и няма трайни последици.

В България само няколко болници прилагат успешно криотерапии за обезболяване. В единични случаи - и за рак, като например във варненската УМБАЛ “Св. Марина”, където за първи път у нас беше приложена криоаблация при бъбречни тумори. За пионерското лечение дойде един от най-опитните криохирурзи в света - д-р Франко Луняни, който извърши интервенциите съвместно с екипа на проф. Александър Хинев.