Пет пъти за 4 дни се смени прогнозата за празника, последно - ще е топло и без дъжд. На Гергьовден също, обещава проф. Рачев

Мощна магнитна буря връхлетя Земята преди Великден. Максимумът ѝ е бил в полунощ в четвъртък срещу Разпети петък. Още в следобедните часове в петък вече имаше спокойствие на магнитното поле и така ще продължи. Това съобщи климатологът проф. Георги Рачев.

Намираме се в 25-ия слънчев цикъл. Става дума за поредица от 11-годишни цикли, които се характеризират с първоначално увеличаване на слънчевата активност 3 - 4 години, своеобразен връх две години и половина и затихване през следващите 3 - 4 г., обясни за “24 часа” професорът от Софийския университет. В момента сме в подем на слънчевия цикъл и през следващите 2 години ще достигнем максимума. Това означава, че на Слънцето ще има много петна, които ще избухват и ще отделят в атмосферата огромно количество плазма. Ако е насочена към Земята, тя предизвиква смущения в магнитосферата ѝ.

Хората, които не са метеочувствителни, усещат много слабо влиянието на магнитното поле - така както не им пречат измененията на влажността на въздуха или на налягането. Но има и метеотропни хора, те са много чувствителни и към малки промени в магнитното поле.

Рязко се променя кръвното им

налягане. Не се чувстват комфортно.

Тъй като вече сме в максимума на цикъла, от Нова година имаше много магнитни бури, но без значими последици като проблеми в комуникациите, с електрозахранването и пр. На това се дължи и наблюдаваното в края на зимата необичайно северно сияние. “То беше слязло до около 45° географска ширина, което означава много плътен и с висока енергийна стойност поток”, обясни проф. Рачев.

Обикновено бурите са с кратък интензитет - от няколко часа до денонощие и половина. Няма как да се прогнозират точно, защото никой не знае кога едно слънчево петно ще избухне.

Този път и прогнозите за времето на Великден се оказаха по-трудни - 5 пъти се смениха за последните четири дни. Последната е, че дъждовното и хладно време, което се настани в България в петък, ще продължи до късния следобед в събота. Тогава валежите ще намалеят като интензитет и териториален обхват. В нощта на Възкресение Христово ще е сравнително хладно -

между 7° и 11° в полунощ,

но няма да вали, обещава професорът. Затова, ако отивате на църква, няма нужда от чадър, вземете обаче топла дреха, предупреждава той.

Слънчево и топло ще е в неделя. Така ще е и на Гергьовден, когато до обед ще бъде слънчево.

Следобед в планинските райони има вероятност за купесто-дъждовна облачност и краткотрайни валежи. В останалите части от страната ще продължи хубавото и сухо време.

От вторник пак настава динамично време с

повсеместни валежи

Така ще е чак до следващата събота. Разликата е, че температурите вече няма да са толкова ниски, а от 18 до 24 градуса.