Тази пролет в зеленчуците за салатата се установяват рекордни нива на нитрати.

"Процентът на пробите с нитрати се движи през годините. Тази година е от най-високите - мисля, че бяха 12 от 16, което е повишение. Може би се дължи на модата за торене с оборска тор, за която не се изчаква компостиране. Това е стандартно една от причините за повишение на нитратите в зеленчуците. Много често торенето с оборска тор внася микробиологични замърсявания в зеленчуците и точно затова те трябва да се мият много хубаво", обясни д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните пред Нова нюз.  Д-р Сергей Иванов от асоциация "Активни потребители"

Д-р Сергей Иванов от асоциация "Активни потребители"

Затова поне 20 минути да се кисне зелената салата преди консумация във вода, като в нея е препоръчително да се сложи и лимонов сок или оцет - срещу бактериите, препоръча той.

Друго важно правило е да не се дават листни зеленчуци на деца до 2 г.

Д-р Иванов обясни, че няма голям внос на агнешко от чужбина.

Не винаги високата цена е гаранция за качество. Имаме тенденция скъпи продукти да не отговарят на качеството, за което българските граждани дават пари, обясни и експертът по качество на храните Андрей Велчев. 

Той припомни, че яйцата трябва да се продават в хладилник, както и че трайността на зелените салати е доста кратка. Двамата обърнаха внимание още, че салатите, които не могат да се продадат на щанда, често се правят на готови салати, затова качеството им е по-скоро ниско.