• Първите грижи срещу стареенето се полагат в младите 20-30 години 
  • В естетичната медицина България достига световно ниво, изостава в тенденциите на възприятието за естетичен външен вид
  • Трендът в грижата за външния вид обръща внимание на постигането на благосъстояние на организма, стимулиране на собствените процеси в кожата и тялото, за да се контролират промените, обясни дерматологът д-р Катя Паскова

- Д-р Паскова, неотдавна участвахте в Световния конгрес по медицина против стареене. Какъв е новият тренд на живот, който бе зададен на форума?

- Световният конгрес по естетична и антиейджинг медицина, провеждан в Монако, е един от най-престижните форуми в категорията си, който посещавам повече от 20 години. Програмата му представя последните тенденции в естетичната медицина, които тази година са фокусирани върху регенеративните похвати, биостимулацията и холистичната грижа за организма. Трендовете в грижата за външния вид обръщат внимание на постигането на благосъстояние на организма, стимулиране на собствените процеси в кожата и тялото, за да се контролират процесите на стареене.

- Какви правила трябва да спазва човек на 40, 50, 60, 70 години, за да е здрав и да се радва на живота?

- Превенцията е най-добрата защита от последствията на времето за човешкия организъм. Тази философия важи с пълна сила за всяка възрастова група и е водеща в естетичната грижа. Създаването на добри хранителни навици е основополагащо както в здравословен, така и в естетичен аспект. В съвремието ни е

е изключително важно човек да съумее да контролира стреса, особено хроничния,

който повлиява в дългосрочен план както психическото, така и физическото ни здраве. Като естетичен дерматолог вярвам във философията, че планираните и висококачествени решения водят до естетичен, безопасен и дълготраен резултат. Същата я прилагам и в живота си.

- Кои са храните, които ни запазват млади?

- Това са храните, богати на антиоксиданти и здравословните източници на мазнини и протеини.

Моята препоръка е в менюто на човек да преобладават непакетирани храни, сезонни плодове и зеленчуци, които могат да бъдат намерени на нашите географски ширини. Говорейки за здравословно хранене, не може да не споменем и

приема на достатъчно количество вода, което често се пренебрегва

Категорично не може да бъде компенсиран с прием на други напитки.

- Има ли храни, които състаряват?

- Разбира се! Хранителните вещества, които предоставяме на тялото си, са основополагащи за правилното функциониране на тялото на клетъчно ниво. Стареенето е естествен процес на организма, който може да бъде повлиян и от начина ни на хранене. Аз съветвам пациентите си

да сведат до минимум храните с висок гликемичен индекс и да ограничат приема на захарни изделия,

които нарушават клетъчния метаболизъм и стимулират възпалителните процеси в организма. А те са предпоставка както за недобро здраве и благосъстояние, така и за състаряване на вида ни.

- Според конгреса кои ще бъдат най-тенденциозните терапии в естетичната медицина тази година?

- Биостимулаторите са водещи инжекционни продукти за подмладяване на кожата както на лицето, така и на тялото в зони като шия, деколте, ръце и др. Терапията с екзозоми направи истински пробив в регенеративната медицина и е последен тренд в антиейджинг терапиите. (Екзозомите са наночастици, които предават информация между клетките - бел. ред.)

Иновативната процедура доставя растежни фактори, протеини и други полезни вещества, които стимулират заздравяването на кожата на клетъчно ниво.

 

Екзозомите имат много широко приложение в естетичната дерматология. Тенденциите в естетичните клиники са да се следват протоколи, комбиниращи различни методи в общ терапевтичен план, за да бъдат постигнатите резултати все по-дългосрочни и висококачествени. Хибридните филъри също са сред водещите методи за подмладяване и балансиране на вида на лицето.

- На конгреса имаше ли демонстрации на живо за пълно подмладяване на лицето. Какво представляват те? Достъпни ли са?

- Демонстрациите на живо са достъпни за определени специалисти, които имат пропуск за конгреса. Този тип практически обучения представят съответен метод за терапия, извършван на живо от лектора върху модел. В България също се извършват обучения в сферата на естетичната медицина, които също съдържат практическа част. Имам удоволствието да съм официален обучаващ лекар на компанията “Алерган” за България. Близо 10 години провеждам обучения на колегите си за поставяне на хиалуроновите филъри и ботулиновия токсин на компанията и мога да споделя, че именно практическите демонстрации са най-полезната част за дерматолог, който иска да се развива в сферата на естетичната медицина и същевременно изключително отговорни за този, които ги провежда.

- Какви са факторите, заради които се появяват бръчиците по лицето, и как може да ги предотвратим?

- Бръчките са основен признак на времето по кожата, а факторите, които водят до появата им, са комплексни, какъвто трябва да е и подходът за предотвратяването или заличаването им. Мимиките и движенията на лицевите ни мускули образуват т. нар. динамични бръчки, които са сред първите, които виждаме върху лицето. С времето те се задълбочават и водят до появата на статични бръчки – такива, които са видими и в покой. Тук решението на естетичната медицина е ботоксът - безалтернативен метод за заличаване на бръчки и мускулна релаксация.

Започната навреме, терапията с ботулинов токсин предотвратява появата и задълбочаването на бръчките

Загубата на колаген и еластин в кожата, което е естествен процес с времето, води до загуба на еластичността и плътността ѝ – основна предпоставка за появата на бръчки. Колагеностимулиращите инжекционни и апаратни процедури, подбрани правилно спрямо нуждите на всеки пациент, могат да постигнат впечатляващи резултати за подмладяване и изглаждане на кожата. Излагането на слънце, вредните навици като тютюнопушене, нездравословното хранене също са отговорни за ранното увяхване на кожата.

- С колко години може да забавим признаците на стареене?

- Естетичната дерматология

като част от грижата за себе си в начина на живот, може да “изтрие” десетки години

от външния вид на човек. Разбира се, това не се случва за ден, както и невинаги може да се приложи за всеки. Изходното ниво - индивидуалните особености и начина на живот на човек, са определящи за крайния резултат. От значение е и кога човек предприема тези стъпки. Навременната и превантивна грижа позволява да запазим младежкия си облик максимално дълго във времето с минимални усилия. Затова първите стъпки в грижата за външния вид се правят в младите 20-30 години.

- Ползват ли се иновативни техники и в България?

- Смело мога да заявя, че естетичната медицина у нас достига световно ниво! В България има високоспециализирани дерматологични клиники, които ползват висококачествени апаратури от последно поколение и иновативни похвати, въпреки че не са преобладаващи за страната ни. Аз и екипът ми сме щастливи, че в клиника “Дерма Вита” можем да предоставим на пациентите ни световно признати апаратури и техники, постигащи впечатляващи резултати за здравето и външния вид на кожата и фигурата, които могат да бъдат открити в най-престижните клиники в Лос Анджелис, Париж, Токио и още десетки места по света. Смятам, че тенденциите във възприятието за естетичен външен вид са аспектът, в който нацията ни изостава, но вярвам, че вървим в правилна посока!

- Какво е вашето мнение за оперативните процедури за подмладяване?

- Съвременната естетична хирургия може да постигне много за външния вид на човек, стига манипулацията да е правилно подбрана за пациента и извършена по най-високи стандарти. Същото важи и за естетичната дерматология. Извършени от професионалисти, естетичните оперативни и неоперативни методи се допълват и постигат впечатляващи резултати.

Оперативните интервенции крият много по-сериозни рискове и пациентит трябва да са добре запознати с това

- Какво мислите за алтернативната медицина, билките, добавките например, надеждни ли са?

- Ползите от множество билки са доказани и са отличен метод за поддържане на добро здраве. Що се отнася до приема на добавки, съветвам хората да се консултират със специалист. Лекарите може да назначат изследвания, преди да предпишат прием на даден суплемент. Те могат да бъдат полезни за подобряване на дадени процеси в организма, но могат и да навредят, ако не са правилно подбрани и дозирани.

  Съветите на д-р Паскова, за да сме по-дълго време млади:

 Търсете баланса във всеки аспект на живота! Той води към благосъстояние на тялото и ума.

 Грижете се за себе си!

 Обичайте се и се харесвайте във всяка една възраст!

 Помнете, че младостта се открива не само във вида на кожата и фигурата ни, но и в духа ни!

ВИЗИТКА

Д-р Катя Паскова е дерматолог с над 30-годишен опит. Създател на клиника Derma Vita. Повече от 20 г. Derma Vita заема челна позиция сред водещите клиники в страната, обособявайки се като най-голямата частна клиника по дерматология и естетична медицина у нас.

Д-р Паскова е сред основоположниците на естетичната дерматология в България. Член е на Управителния съвет на Българската асоциация на естетичните дерматолози (BAAD). Член е на Българското дерматологично дружество, Дружеството на частнопрактикуващите дерматолози в България, Академията по практична дерматология и естетична медицина, Европейската академия по дерматология и венерология (EADV), Европейската общност по лазерна дерматология (ESLD).

Д-р Паскова е официален обучаващ лекар на компанията Allergan за България. В качеството си на трейнер повече от 8 години, д-р Паскова е обучила над 100 български лекари за работа с различни способи на естетичната медицина.