1890 лв. ще е заплатата на работещите в детското здравеопазване в София от 1 април, което е договореното в КТД увеличение с 35%. Това обяви кметът Васил Терзиев, след като във вторник имаше протести на медицински сестри и фелдшери пред общината.

"Нашият голям проблем беше не само да се намерят тези средства, но и да не се отвори един голям системен проблем. Затова бях доста внимателен в подхода, който сме избрали. Обяснихме го и на синдикатите. Че е много популистко и много удобно да се вмени на общината да доплаща за държавно делегирани дейности, за да се използва справедливият гняв на хората за проблеми, които са се трупали години наред", коментира кметът.

Затова той държи държавата да си влезе в роля и парите да дойдат от държавата, а не от бюджета на общината. "Защото това би отворило врата към всеки, който работи с държавно делегирани бюджети да идва при нас и да иска ние да компенсираме. Нещо, което ние смятаме, че е абсолютно неправилно, не е държавнически подход и е безотворен и не може да се позволи на текущата ситуация да надделява над това какво е правилно и как трябва да се управлява", каза още кметът на София.

Десетина минути по-късно общинският съветник от ГЕРБ-СДС Георги Георгиев обясни, че всъщност те са поканили журналити по-рано, но кметът е изправерил с брифинга си. "Поканихме ви да обясним защо той не е прав като твърди, че няма пари за заплати за медицинските сестри и фелдшерпите в училищата, детските градини, яслите и детските кухни в София. Говорим за 2000 служители, които вчера протестираха", каза Георгиев. Общинските съветници от ГЕРБ предлагат с пари от бюджета на общината увеличение от 20% на заплатите от 1 януари. Това щяло да струва на годишния бюджет 10 млн. лв. Предлагаме те да бъдат пренасочени от резерва на кмета, който г-н Терзиев щедро е предвидил да бъде рекорден - 23 млн. лв, обясни Георгиев. За следващите 10% ще дадат 6-месечен срок за разговорите с държавата и ако не бъдат осигурени, ще направят актуализация на бюджета.

Увеличението в размер на 100 000 лв. за работно облекло на медицински сестри и фелдшери предвиждаме да бъде осигурено отново от бюджета. "Г-н Терзиев е предвидил за представителни разходи два пъти повече пари - 40 000 лв. на месец за пътувания, цветя, обеди и пр. Предлагаме от тези пари, които иска да увеличили двойно съобразно Фандъкова, и от тях да купим облеклото на медицинските сестри и на фелдшерите", каза Георгиев.