Днес внасяме предложение за увеличение с 20% с пари от бюджета на София за заплатите в общинското здравеопазване. Това съобщи общинският съветник от групата на ГЕРБ-СДС Георги Георгиев на брифинг в сградата на Столичната община. 

✅ Тази сутрин съветниците от ГЕРБ-СДС поехме ангажимент за 20% увеличение на заплатите на медицинските сестри....

Posted by Георги Валентинов Георгиев on Wednesday 27 March 2024

По думите на Георгиев това увеличение ще струва на годишния бюджет 10 млн. лева. "Тези пари предлагаме да бъдат пренасочени от резерва на кмета, който тази година щедро е предвидил да бъде рекорден резерв, т.е. има откъде да дойдат парите", обясни Георгиев.

Другите 10% увеличение ще бъдат осигурени от държавата, ще дадем шестмесечен срок за разговори. В случай, че те не бъдат подсигурени от държавата, ние ще направим актуализация в бюджета и съобразно, в изпълнение на капиталовата програма, ще ви информираме от есента, обясни още общинският съветник от ГЕРБ.

Георгиев каза, че тези предложения са приети от синдикатите по време на срещи, които групата на ГЕРБ е провела днес с тях. Тази сутрин рано, започнахме срещи със синдикатите, като ги информирахме, че имаме точни и ясни разчети защо може да се финансира допълнително тяхното увеличение и откъде ще дойдат парите, обясни още общинският съветник, цитиран от БТА. 

Други искания на протестиращите са за увеличение на еднократното плащане за работно облекло от 450 лв. на 500 лв., каза Георгиев и допълни, че ГЕРБ предлагат 100 хил. лв. за това увеличение отново да бъдат взети от бюджета. "По необясними за нас причини, кметът на София е предвидил два пъти повече пари за представителни разходи – 40 хил. лева на месец, около 130% е увеличението спрямо миналия бюджет", каза общинският съветник. По думите му облеклото на медицинските сестри и фелдшерите може да бъде подсигурено от там.

Георгиев коментира, че единственото искане, за което още водят преговори, е при пенсиониране медицинските лица да получат вместо седем девет заплати наведнъж. Общинският съветник обясни, че докато не получат броят на хората, които подлежат на пенсиониране в следващите една-две години, не могат да поемат конкретен ангажимент.

Предложението ни ще бъде представено днес на финансова комисия в 17:00 часа, каза Георгиев. Той благодари на групата на "БСП за България" и общинския съветник Ваня Григорова, които по думите му първи са повдигнали въпроса за заплатите. Георгиев изтъкна, че очаква тяхната подкрепа, както днес на комисията, така и утре на заседанието на Столичния общински съвет.

Днес мога да направя конкретно обещание, че ще има необходимото увеличение и ще се изпълни колективният трудов договор. То ще се случи от 1 април. Това обяви по-рано днес на брифинг кметът на София Васил Терзиев по повод протеста на работещите в общинското здравеопазване с искане за увеличение на възнагражденията, който се състоя вчера.

В редица разговори с Министерския съвет договорихме, че това нещо ще се случи, посочи Терзиев и допълни, че вече се правят всички формални постъпки за това.