Двете смени на времето - час напред или час назад, са еднакво трудни за човешкия организъм, каза за "Здравей, България" по Нова телевизия психиатърът д-р Веселин Герев по повод предстоящото въвеждане на лятното часово време през уикенда.

"Проблемите сега ще се проявяват сутрин, при другата смяна - вечерта. Психиката се наглася, но като ставаме час по-рано се променят навиците и това силно влияе при приема на лекарства.

Проучване сочи, че с 48% се покачват катастрофите непосредствено след смяна на времето - периферното внимание работи на автопилот. Трудовите злополуки също се увеличават - те с над 50%, защото сутрин човек става неефективен.

Препоръчвам на хората, които взимат лекарства с важен час, да бутат приема с по 10 минути напред, за да наваксат целия час разлика. Аз го практикувам с много добър ефект. Хубаво е и да се събуждаме се с аларма 10 минути по-рано", обясни психиатърът. Според него критичен ден остава понеделникът след смяната на часовото време.

"Броят на сърдечносъдовите проблеми се увеличава с над 60%. Оказва се, че и децата не се приспособяват лесно. Всичко това е, защото светлината управлява много процеси в човешкия организъм. След седмица здравите хора ще бъдат синхронизирани.

Хормонът мелатонин не определя само циркадния ритъм, а и функцията на всички органи и системи у човека. Добре е да се приема в периода на адаптиране.

Все пас една ябълка и портокол дават много витамини", допълни д-р Герев.