"Претърпях операция на паращитовидната жлеза. Възстановявам се. Пожелавам на всички да сте здрави и усмихнати". Това написа в профила си във фейсбук лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя публикува своя снимка и поиска прошка в деня на Сирни заговезни.

"Простете и да ви е простено. Благодаря за всички обаждания, съобщения и пожелания за здраве", казва Нинова.

Преди два дни Нинова бе приета в болница.

 От партията й запазиха мълчание, което вчера наруши единствено зам.-председателят на БСП Атанас Зафиров. Той каза в свое интервю, че Нинова "е добре" и "в движение", като уточни само, че става дума за рутинна операция.

Паращитовидните жлези са малки, но много важни. Те обикновено са 4 на брой, с тегло 30-40 мг всяка и са разположени по задната повърхност на щитовидната жлеза. Основната функция на паращитовидните жлези е да регулират калия и фосфора в организма. Те произвеждат паратироиден хормон (ПТХ), който прави това. 

Хиперсекрецията на паратироиден хормон (хиперпаратиреоидизъм) води до значителни проблеми с костите, мускулите и нервната система. Тя най-често се дължи на аденоми - доброкачествени тумори, които се премахват с операция, отнемаща около час. 

Жлезата се премахва и когато е увредена заради бъбречна недостатъчност например.

Операция може да се наложи и при хипопаратиреоидизъм - намаляване на секрецията на въпросния хормон. Тази хирургична намеса може да трае до 3 ч., защото се извършва през трахеята.

Престоят в болница след операция на паращитовидната жлеза е три дни.

Простете и да ви е простено. Благодаря за всички обаждания, съобщения и пожелания за здраве. Претърпях операция на паращитовидната жлеза. Възстановявам се. Пожелавам на всички да сте здрави и усмихнати.

Публикувахте от Корнелия Нинова в Неделя, 17 март 2024 г.