Зам.-председателят на УС на Българския лекарски съюз пред "24 часа" за казуса:

  • Нямаме реална представа дали едно лекарство е налично или не в аптечната мрежа, за да го изпишем
  • Ако едно лекарство е с 2 кода - единият ще се изпълни в аптеката, а другият не ли?
  • Информацията кои лекарства са безплатни е изкривена
  • Ако имаше само електронни рецепти, щеше да настане хаос
  • Само най-евтините лекарства за сърце ще бъдат безплатни

- Д-р Брънзалов, след 2 седмици изтича даденият гратисен период за корекции в системата за електронните рецепти при изписването на антибиотици и лекарства за диабетици. Българският лекарски съюз даде много предложения. Какво се случи реално с исканията Ви?

- Нашите искания не са изпълнени, тъй като до този момент нямаме ясен отговор на въпроса, ако лекар няма персонален електронен подпис как ще практикува своята професия в пълния й размер, в това число изписването на антибиотик. В същия момент беше предложено да има пилотни практики, които да бъдат въведени с цел да се хванат в зародиш проблемите и да бъдат отстранени. Това беше предложение на Българския лекарски съюз пред премиера, което се прие. Нито една стъпка обаче не бе направена да се създадат такива практики, за да имаме база на която да стъпим и да надграждаме въпросното електронно предписание на антибиотици. Първоначалната идея беше всички медикаменти да се изписват с електронни рецепти, не само антибиотиците и антидиабетичните медикаменти. Ние бяхме поставени пред свършен факт. Въведе се и антидиабетните средства да бъдат изписвани само електронно ни не стана ясно как ще се закупуват от аптеката - през НЗОК или свободно. Тогава обаче защо постоянно има липса на този вид медикаменти?

- Какво щеше да се случи, ако чрез пилотната практика за електронните рецепти бяха пускани за изписване всички лекарства?

- Щеше да настане още по-голям хаос. Затова ресорният зам.-министър, който е натоварен със задължението да отстрани тези нередности - проф. Гетов, според мен няма моралното право да е на поста си, тъй като той е основният виновник за хаоса с електронните рецепти и трябваше да си подаде оставката.

- Вие като общопрактикуващ лекар не сте ли информиран кое лекарство за диабет липсва или е налично, за да го изпишете на пациента?

- Ние настоявахме постоянно и ни беше обещано, че на видно място на сайта на Министерство на здравеопазването ще бъдат упоменати всички лекарства, които в момента в България са налични и могат да се използват от лекарите като предписание за лечение на техните пациенти. Това не се случи. Всеки ден имам имейл с по 4-5 прикачени файла и като действащ лекар аз самият вече се обърках какво има и какво няма налично на пазара. Нямаме реална представа какво да изписваме, включително медикаменти, които се изписват по НЗОК. Дори именно лекарствата, които се изписват и се отпускат по НЗОК имат различни кодове в зависимост от дистрибутора или вносителя. Но защо е нужно това? Ако едно лекарство е с 2 кода - единият ще се изпълни в аптеката, а другият не ли? Това е истински тормоз, както за нас, така и за пациентите.

Имаше достатъчно време тези проблеми да се анализират и отстранят.

- Кога според Вас българските лекари ще могат да видят нещо хубаво от тази електронизация?

- За съжаление с въвеждането на електронизацията няма нито една крачка напред за намаляване административната тежест на моите колеги. А уж го правим, за да се правят по-правилните анализи. Няма дори една предприета стъпка от изпълнителната власт по въпроса. Ние можем да дадем становища, защото това правят експертите, но политическото решение не е взето правилно.

Преди няколко месеца поискахме оставката на зам.-министър Илко Гетов точно заради това, този ресор е негов и ние се надявахме в този период да се свърши поне част от всичко, което изброих. За съжаление такъв резултат няма и нека, който желае да ме опровергае. Ние не виждаме никакво облекчение в ежедневната си работа, както и българските граждани, които се лутат, за да си намерят лекарствата по аптеките. Как да надградим, ако това не е свършено?

Ние искаме отговор на въпроса как българските лекари, които са без електронен подпис или смартфон ще лекуват пациентите си например с ангина или уроинфекция? Ние не сме длъжни да имаме електронен подпис или смартфон. Не искам лекарите да бъдат обвинявани за това, защото по-малко лекар ли е един специалист, който няма тези атрибути?

- Преди дни се разбра, че 56 лекарства за сърдечно-съдови заболявания стават безплатни, а министърът на здравеопазването уточни, че общо те ще бъдат 409, а че групите лекарства са 51. Каква информация имате вие като действащ лекар, колко на брой са те реално?

- Обществото ни отново не е информирано достатъчно по темата, защото информацията е изкривена. От всяка група за медикаменти, с които се лекуват сърдечно-съдови заболявания само най-евтиното ще бъде безплатно. Затова нека читателите Ви бъдат наясно, че не всички медикаменти, с които се лекува високо кръвно налягане, исхемична болест на сърцето, антиаритмични средства, сърдечна недостатъчност ще бъдат безплатни. Това не отговаря на истината. Това ще доведе до още по-голямо невротизиране на нашите практики.

- Доколкото разбираме лекарският съюз не приема зам.-министър Гетов да е бъдещият здравен министър, защото името му се чува сред вариантите за правителство?

- Като зам.-министър проф. Гетов не успя да промени нищо. Ние не подкрепяме подобна кандидатура, тъй като, ако той бъде избран за министър, това ще предизвика сериозни сътресения в системата на здравеопазването. А той няма и моралното право да приеме тази кандидатура. Ние сме категорично против. Здравеопазването ни има нужда от истински реформи, а не само от голи обещания.