Задължително на лекар при:

- опресия в гърдите,

- затруднено дишане,

- умора при обичайна физическа активност

- повишени стойности на кръвното и глюкозата по време на бременност, наднормено тегло и повишени нива на липиди

 В България процентът на жените над 55 години, страдащи от болно сърце, е над 65, обясни кардиологът и председател на Българската асоциация по сърдечносъдова образна диагностика

- Доц. Христова, как една жена може да разбере, че има кардиометаболитни проблеми?

- Кардиометаболитните проблеми обикновено се свързват със сърдечносъдови и метаболитни  разстройства като диабет, наднормено тегло, метаболитен синдром. Съчетанието на повишени стойности на артериално налягане и повишена кръвна захар е рисков фактор за отключване на кардиометаболитни проблеми. Наднорменото тегло е също рисков фактор за нарушен кардиометаболизъм, а ниската физическа активност увеличава риска  от сърдечносъдови  и метаболитни проблеми.

- Кои симптоми са знак, че жената трябва да потърси специалист?

- Наличието на болка, опресия в гърдите, затруднено дишане, умора при обичайна физическа активност, както и   анамнезата за повишени стойности на кръвно налягане и глюкоза по време на бременност, наднормено тегло и повишени нива на липиди . Тези симптоми трябва да заведат една жена на преглед.

- Имат ли превенция кардиометаболитните заболявания?

- Да, съществуват различни методи за превенция на кардиометаболитните заболявания. Ефективната превенция включва комбинация от здравословен начин на живот, редовни медицински прегледи и лечение на рисковите фактори. Някои от стратегиите за превенция на кардиометаболитните заболявания включват:

Здравословна диета

Консумирането на здравословна и балансирана диета, богата на плодове, зеленчуци, цели зърнени храни, нискомаслени млечни продукти и намалено количество на захари и наситени мазнини може да помогне за предотвратяване на кардиометаболитните проблеми.

Редовна физическа активност

Упражненията и физическата активност са от съществено значение за поддържане на здраво сърце и метаболизъм. Препоръчително е да се извършва поне 150 минути умерена или 75 минути интензивна физическа активност седмично.

Поддържането на здравословно тегло и намаляването на наднорменото тегло или  на затлъстяването може да намалят риска от кардиометаболитни заболявания.

Редовните медицински прегледи и измерване на кръвното налягане, кръвната захар и холестерола могат да помогнат за ранно откриване и управление на рисковите фактори.

И не на последно място са  избягване на тютюнопушенето и ограничаване на консумацията на алкохол

- Кога жените трябва да започнат профилактика?  

- Профилактиката на кардиометаболитните проблеми трябва да започне още от млада възраст, но никога не е твърде късно да се започне. Важно е да се осъзнае необходимостта от предпазване от сърдечносъдови и метаболитни забовявания и да се предприемат мерки за подобряване на здравето. Основният акцент трябва да бъде здравословната храна, редовната физическа активност и поддържането на здравословно тегло. След 30-35-годишна възраст профилактиката трябва да включва и редовни медицински прегледи, където жената може да получи допълнително указания за профилактика и управление на кардиометаболитните проблеми в зависимост от нейната възраст, здравословно състояние и индивидуалните рискови фактори.

- На какви изследвания трябва да се подлагат жените?

- Някои от препоръчителните изследвания, които можем да правим в ежедневието си, са редовният контрол на артериалното налягане, измерване на телесното тегло, веднъж годишно проследяване на нивата на кръвна захар, холестерол или т.нар. липиден профил, щитовидни хормони.

При наличие на отклонения в тези показатели е необходимо да се насочим към  личен лекар или  специалист, където вече в съчетание

със специализирани изследвания като електрокардиограма, ехокардиография, мониториране на сърдечната честота и артериалното налягане, провеждане на стрес тест

могат да  дадат обективна оценка на състоянието в момента и необходимостта от лечение.

- Каква е статистиката на жените у нас, страдащи от болно сърце? 

- По данни на Евростат 65% от жените на възраст от 45-55 години страдат от сърдечносъдови  заболявания. В България също процентът на жените над 55 години, страдащи от болно сърце, е над 65.

- Каква е ролята на дигиталните технологии за превенция на кардиометаболитен риск?

- Дигитализирането на услугите  подпомага жената по-лесно да намери информация за своето здравословно състояние, да се консултира виртуално със специалист, да достигне бързо и лесно до качествена медицинска услуга. 

Дигиталните техонологии дават възможност за мониториране на здравословния начин на живот -  наличието на фитнес тракери  и приложение дават възможност да проследяваме физическа активност, хранене, сън. 

Дигитална технология е телемедицината, която позволява медицинско наблюдение от разстояние и видеокомуникация със специалист.

Наличие на приложения за оценка на сърдечносъдовия риск или за хронични заболявания - хипертония, диабет, където пациентите  могат да проследяват ежедневно своите симптоми, лекарства и резултати от изследвания.

- Има ли вредни храни за сърцето?

- Да, има храни, които могат да бъдат вредни за здравето на сърцето, ако се консумират в прекомерни количества или редовно. Това са храни с високо съдържание на наситени мазнини - наситените мазнини, които се намират в червено месо, масло, масленки и други храни от животински произход, могат да повишат нивата на “лошия” холестерол в кръвта и да увеличат риска от сърдечни заболявания. Бързото хранене също може да бъде вредно, защото храните, които съдържат  високи нива на захари, сол и наситени мазнини, могат да бъдат вредни за сърцето. Храните с високо съдържание на захари, също.

Консумацията на прекалено много сол може да увеличи кръвното налягане и да увеличи риска от сърдечни проблеми като инфаркт и инсулт.

Трансмазнините могат да повишат нивата на “лошия” холестерол

и да увеличат риска от сърдечни заболявания. Те се намират в храните за бързо хранене - пици, дюнери, сандвичи, питки и други готвени продукти.

Трябва да се набляга на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, които са богати на витамини, минерали и фибри, нискомаслени храни, риба, орехи.

- Има ли забранени дейности като спорт например за жени с болно сърце?

- Преди започване на определена физическа активност е желателна консултация с кардиолог, който в зависимост от състоянието на сърцето  и здравната история на жената да даде указания за забранени дейности и спортове.

Трябва да се  избягват  интензивните и изтощителни  упражнения, които водят до натоварване на сърцето. Препоръчваме  умерени дейности като ходене, плуване, йога.

Да се избягват контактните и силовите спортове - футбол, баскетбол, волейбол, бокс, вдигане на тежести, които увеличават риска от травми и контузии.

Препоръчително е да се избягват екстремните условия - като високи и много ниски температури, висока влажност, големи височини.

Жените могат да заповядат на лекция за женското сърце. Събитието е част от първата Национална конференция по кардиометаболизъм - кардиометаболитни проблеми при жени. То ще се състои на 8 и 9 март в в Гранд хотел Милениум София и е част от движението Go Red for Women/ Облечи се в червено в подкрепа на жените - инициатива с 20-годишна история и глобална значимост на Американската сърдечна асоциация.

 

Не забравяйте тези 5 съвета

Преди всичко - жени, обичайте сърцето си! 

1. Редовната физическа активност, здравословното хранене и контролирането на теглото са от съществено значение за здравето на сърцето.

2. Избягвайте тютюнопушенето. Никотинът и другите вредни вещества в цигарите могат да увеличат риска от сърдечни заболявания. 

3. Контролирайте кръвното налягане и холестерола.

4. Управлявайте стреса. Практикуването на техники като йога, медитация или дълбоко дишане може да помогне за здравето на сърцето.

5. Посещавайте  редовно лекар. Регулярните консултации с кардиолог са от съществено значение за ранното откриване на проблеми и предотвратяване на сърдечни заболявания.