Хеликоптерът за спешна медицинска помощ по въздух ще изпълни първия си тренировъчен полет в присъствието на министъра на транспорта и съобщенията в оставка Георги Гвоздейков, съобщиха от пресцентъра на Министерството на транспорта и съобщенията. Демонстрацията ще се състои в авиобазата на Главна дирекция „Гранична полиция" на летище София, на 15 март.

Първата тренировъчна мисия ще се изпълни от авиационния оператор „България Хели Мед Сървиз" ЕАД. Тя ще включва демонстрационен полет с хеликоптера за спешна медицинска помощ по въздух, като ще бъдат разиграни няколко сценария, свързани с аварийни ситуации и изпълнение на спасителна мисия.

Планирано е хеликоптерът да излети от авиобазата на Главна дирекция „Гранична полиция" и да кацне на болничното вертолетно летище на УМБАЛ „Св. Екатерина", след което да се върне обратно в базата.

Първият хеликоптер от системата за спешна медицинска помощ по въздуха (HEMS - Helicopter Emergency Medical Service) пристигна в България на 1 февруари, припомня БТА. Вертолетът A109S Trekker, закупен с европейско финансиране от италианския производител „Леонардо", извърши самостоятелен полет с екипаж на компанията от Италия до България, изпълнен с няколко междинни кацания.

Хеликоптерът е първият от общо шест машини. По график в края на юни тази година трябва да пристигне вторият хеликоптер, предвиден за оперативната база в Долна Митрополия, а през декември се очаква третата машина, която ще бъде на разположение в оперативната база в Сливен. Останалите въздушни линейки ще идват поетапно до 2026 г.