Има 21 275 опаковки инсулин в страната,  достатъчно е, категоричен е зам.-здравният министър проф. Илко Гетов 

Удължават забраната за износ на инсулин с още 1 месец - от 1-и до 31-и март

Ние сме тук, за да представим добра новина. Липсите и драмата с недостига на някои лекарства се оказва твърде преувеличена. Това заяви здравният министър проф. Христо Хинков по време на пресконференция за инсулиновите лекарства.

На пресконференцията участват министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков, зам.-министърът проф. Илко Гетов, както и представители на Изпълнителна агенция по лекарствата (ИАЛ) и Национална здравноосигурителна каса (НЗОК).

Проф. Илко Гетов обясни, че регулярно и системно се следят количествата лекарства. Всеки месец извършваме проверка на място по аптеки за това какво има и какво липсва. В абсолютна колаборация сме дали нуждите са задоволени. За нас и за един пациент да няма лекарство, това е недостиг. 

Инсулин в страната има достатъчно,  категоричен бе той. В момента има 21 хиляди опаковки в страната, стана ясно от думите му. "Това липса ли е? Осигурени са необходимите количества за средномесечно потребление на гражданите за 3 месеца", подчерта зам.-министърът. Гетов обясни още, че се удължава забраната за износ с още един месец.

За липсата на инсулин сигнализираха пациенти и пациентски организации, дни преди изтичането на забраната за износ. Тя бе издадена на 2 ноември миналата година от здравния министър. 

Според Гетов за февруари има само два сигнала от пациенти за липса на инсулинов медикамент.

Очаквайте подробности!