Пикът на грипния вирус беше в края на януари, вече вървим надолу, но това е средно за страната. Все още с висока заболеваемост са областите Габрово, Пазарджик, Силистра и Добрич. Картината като цяло се успокоява, заяви за Нова нюз проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Коклюшът е с кашлица, която протича в няколко пристъпа - пациентът не може да си поеме въздух и се чува като навлизане на въздух през тясна тръбичка. За това заболяване ваксината е задължителна. По-голяма част от заболелите са с незавършен имунизационен цикъл. Но има деца, които не изграждат напрегнат и продължителен имунитет.

Изследванията се правят с писиар тест, взет дълбоко от гърлото. Заболяването е лечимо, децата са основната част от болните.

Морбили е силно заразно заболяване. Проблемът се решава с нарастване на ваксинационно покритие до 95%, иначе един човек заразява максимален брой. Ваксината за възрастни е доброволна. Проблемът е за децата - трябва да се спазва календарът, тежките последици са при тях.