Как  да подобрят хигиенните норми, да работят правилно с препарати за почистване и дезинфекция, както и разделно да събират битовия и биологичен отпадък. Това са част от темите, които ръководството на университетската болница в Пловдив предприе спрямо санитарите, за да повиши квалификацията им. Специално внимание са обръща как да не допускат вътреболнични инфекции и  изграждането на етично поведение в комуникацията с персонала и пациентите и познаване на нормативната уредба, свързана с дейността им.

Най–голямата болница предвижда ежегодно да бъдат провеждани лекции и дискусии по различни теми на целия санитарски състав. Обученията се провеждат вътрешно и се водят от подготвени специалисти на лечебното заведение. Всички служители, преминали обучението, полагат тест за проверка на усвоения материал и издържалите го получават сертификат.

През февруари е било проведено обучение на 300 от санитарите, което обхвана 5 лекции по темите "Роля и задачи на болничния санитар в хирургичния блок", "Основни мерки за превенция и контрол на вътреболничните инфекции", "Хигиена на ръцете. Почистване и дезинфекция на повърхности. Правила за общуване с пациента", "Безопасност при ръчна работа с тежести" и "Юридически аспекти в дейността на санитарите".

Обратната връзка от обучените служители е положителна, а успеваемостта на положения тест е 96%. От тези позитивни резултати става ясно, че програмата за обучение на санитарите е успешна и ще доведе до повишаване на тяхната мотивация и ангажираност към работния процес, осъзнаване на значимостта им като част от болничния екип и подобряване на знанията, уменията и трудовото представяне. В по-дългосрочен план от повишаването на компетентността на персонала се очаква и повишаване на нивото на болничното обслужване и хигиена.