Клиничните пътеки в областта на психиатрията ще влязат в сила със следващ анекс към Националния рамков договор. Това каза заместник-министърът на здравеопазването Михаил Околийски след подписването на анексите към рамковите договори между съсловните организации на лекарите и на лекарите по дентална медицина с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). В момента по такива клинични пътеки не се работи. По думите му предстои Българският лекарски съюз да ги обсъди и да ги предложи на НЗОК. В НЗОК има добра нагласа тази идея да се осъществи, добави той.

Предвиждат се две клинични пътеки за деца и две – за възрастни, които се отнасят за тежките афективни разстройства, шизофренията и психозите, посочи още доц. Околийски. С тях се надяваме да подобрим качеството на психиатричната помощ, защото клиничните пътеки ще създадат алгоритъма на работа на психиатричните стационарни и ще позволят по-добър контрол, добави той. Според доц. Околийски по тези четири клинични пътеки биха се лекували около 20% от българското население, защото по епидемиологични данни всеки пети българин в някакъв момент от живота си страда от някакво психично разстройство. Част от тях имат нужда от стационарно лечение, а хората, засегнати от тежка психична болест, също ще могат значително да подобрят функционирането и интеграцията си в обществото, допълни той.

Доц. Околийски каза в края на миналата година, че за първи път психиатрията влиза в клинични пътеки и ще получава финансиране от НЗОК, припомня БТА.