Удължава се срокът на грипната епидемия в област Добрич, информираха от Регионалната здравна инспекция (РЗИ). Оттам посочват, че въведените временни противоепидемични мерки са в сила до 16 февруари, включително. Не се предвижда грипна ваканция за учениците или преминаване към дистанционно обучение. Решението е взето след проведено заседание на Областния оперативен щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания, предаде БТА. 

Случаите на остри респираторни заболявания в област Добрич са се увеличили в сравнение с предходната седмица, показват данните от публикувания на сайта на РЗИ в Добрич седмичен бюлетин.

За периода от 2 до 8 февруари са регистрирани общо 175 случая на заразни заболявания, от които случаите на грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) са 155. През изминалата седмица случаите са били 160. Общата заболяемост от грип и ОРЗ за областта е 214,38 на 10 хил. души. За сравнение седмица преди това тя беше около 190,87 на 10 хиляди. 

По данни на Регионалното управление по образованието - Добрич от учебни занятия отсъстват средно 8% от учениците в областта. Не се предвижда въвеждане на грипна ваканция или на дистанционно обучение.

През миналата седмица в областта са регистрирани и 7 случая на COVID-19, за денонощието няма, показва информация от Единния информационен портал.  

Грипна епидемия бе обявена на територията на област Добрия за периода 5 – 12 февруари със заповед на директора на РЗИ - Добрич, след проведено заседание на Областния оперативен щаб за борба с грип и ОРЗ.